Hullócsillageső: fotón az eddigi leglátványosabb meteor

Vágólapra másolva!
Érdemes hajnalig fent maradni augusztus 12-én: ekkor lehet látni a legtöbb hullócsillagot az égen a Perseida meteorrajból. Exkluzív képünkön ritka szép előhírnöke látható a bolygóközi tűzijátéknak.
Vágólapra másolva!

A meteorok az év folyamán rendszeres rendszeres látogatói csillagos egünknek, de kiemelkedik közülük a nyár nagy meteorzápora, amely kitörésének maximuma augusztus 12-e éjszaka várható.

A népnyelvben hullócsillagokként említett meteorok a valóságban az űrben keringő kő- és porszemcsék, amelyek bolygónk légkörébe érve fényjelenség kíséretében felizzanak és elégnek. Gyakran rajokba társulva keringenek, és keresztezik a Föld légkörét. A raj az elnevezését arról a pontról kapja, amelyből az égen látszólag sugárirányban kiindulnak. A nagy augusztusi meteorraj égi központja (radiánsa) a Perseus csillagképben található, így Perseida-meteorokként hívjuk őket.

Fotó: Ladányi Tamás

A kelő Jupiter és egy meteor: Ladányi Tamás fotója Taliándörögdön készült (kattints a fotóra a teljes méretért!)


Keletkezésük kisbolygók, üstökösök anyagfelhőjére vezethető vissza. Jelen esetben anyaguk a 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származik, amellyel a raj hasonló pályán kering.

Ebben az évben szép reményeink lehetnek a megfigyelésükre, ugyanis előhírnökként már a maximum előtt napokban is csodálatos hullócsillagokat láthattunk. A mellékelt fotó augusztus 8-án, Taliándörögdön készült a Szent András-kolostor romjai mellett. A boltívben húzódó Tejút alatt a kép közepén az éppen felkelő Jupitert láthatjuk, míg a romok feletti kis elliptikus foltban az Androméda-ködöt tisztelhetjük - mindegyik észlelhető az éjszaka nagyobbik részében. A fénykép zöldesből narancsosba hajló színes-fényes meteorja ritka szép égi tünemény.


Jórészt tiszta égbolt várható a nagy meteornap estéjén

A Perseidák ez évi kitörése 12-e este 20 órától másnap 9 óráig várható az előrejelzések alapján - a prognózisban mindig számolnunk kell egy kis bizonytalansággal. Érdemes hajnalig fent maradnunk, ugyanis - az elmúlt évek tapasztalatai szerint - ekkor izzanak fel a leglátványosabbak. Újhold után leszünk majd két nappal, így a holdfény nem fogja elnyomni a halványabb meteorok fényét sem. A radiáns északkeleti irányban kel: onnan látszanak majd kiindulni a meteorok, de bármely irányban elcsíphetünk egyet-egyet.

Előrejelzésünk szerint 12-én napközben némi gomolyfelhő zavarja csak a napsütést, este jórészt tiszta égboltra lehet számítani az ország túlnyomó részén, inkább a délnyugati országrészben lesz több a felhő. (14 napos előrejelzésünk itt található, térképeinken pedig egyszerre lehet követni a felhőzet, a csapadék és a széljárás alakulását.)

Megfigyelési tanácsok

A meteorok megfigyelése szabad szemmel végezhető tevékenység - írja az [origo] Tudomány rovata a csillaghullásról. Optikai segédeszköz nem kell hozzá, azonban a sötét, zavaró fényektől mentes égbolt fontos tényező. Míg kivilágított nagyvárosokból hosszú órák alatt is csak egy-két meteort láthatunk, sötét ég alól ugyanekkor több tucat hullócsillagot pillanthatunk meg. Próbáljunk tehát minél messzebb kerülni a zavaró fényforrásoktól.

A Perseidák gyors, útjuk mentén zöldes-kékes nyomot hagyó meteorok. Nyomuk akár 1-2 másodpercen át is látható marad. Ez a maradandó nyom részben a felizzott test elporladásából származik, részben az ionizált levegő marad elég forró a sugárzáshoz a hullócsillag útja mentén. Ritkán a felsőlégköri szelek hatása is megfigyelhető, amelyek elfújva a meteornyomot, látványosan eltorzítják azt. A legszebb látványt természetesen a legfényesebb meteorok adják, amelyeket külön névvel is illetnek: ezek a Vénusznál is fényesebb tűzgömbök. A Perseidák csillaghullása során több tűzgömb is várható, amelyek közül a legszebbek robbanásukkor bevilágíthatják az éjszakai égboltot. ([origo] Tudomány)

A népi hiedelem szerint, ha egy fényes hullócsillag láttán kívánunk valamit, az rövidesen beteljesedik. Azt kívánom, hogy az idei maximum éjszakáján derült éggel ajándékozzon meg minket a sors, hogy minél többen részesülhessenek a természet e páratlan látványosságában!

Fotó és szöveg: Ladányi Tamás (www.twanight.org)