Kánikulai meleg, majd kettősfronti hatás - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Megérkezett a hőség, de a hét végére kissé nő a csapadékhajlam is, ám a záporok nem hoznak jelentős enyhülést. Péntektől kettősfronti hatás várható.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön nem várható markáns fronthatás, hőségre kell készülnünk. Ilyenkor fontos fokozott figyelmet szentelni a fekvőbetegekre, panaszaik az átlagon felül erősödhetnek. Érdemes a sok folyadék mellett könnyen emészthető ételeket fogyasztani. Éjszaka a Perseidák meteorraj pályája keresztezi a Földét, és látványos csillaghullásban gyönyörködhetünk. Mind a Hold fázisa, mind az időjárás csillagfényes, kellően sötét, enyhe éjszakát ígér a (régies nevén) Lőrinc napi csillaghullás szerelmeseinek.

Fotó: Képli Tamás

Gomolyfelhő Székesfehérvár felett (olvasónk, Képli Tamás felvétele)

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony, és a következő napokban jelentős mértékben nem változik, ezért szabadtéri sportolásra, városi sétára alkalmas napok következnek. A pollenallergiások tünetei viszont növekedni fognak. Magas koncentrációban főként a csalánfélék és az üröm pollenjei találhatók meg a légkörben. Beindult a parlagfű szezonja is, és ez az igen agresszív allergén pollenekkel rendelkező növény máris jelentős mennyiségű virágport juttatott a levegőbe, megkeserítve a szénanáthások mindennapjait.

Péntekre kissé megnő a csapadékhajlam, kettős fronthatással kell számolnunk a hőség mellett, így a hét utolsó munkanapja igen megterhelő lesz sokak számára. Megfelelő mennyiségű alvással, rendszeres testmozgással, könnyű ételek fogyasztásával készítsük fel szervezetünket az időjárás-változásokhoz való gyors alkalmazkodásra.

Szombaton ismét kettősfronti hatás terheli szervezetünket a nagy meleg mellett. Időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporok, zivatarok is kialakulhatnak, de emellett nyári meleg várható, akár még a strandokat is felkereshetjük. A Balatonnál és a Velencei tónál azonban nem árt figyelni a viharjelzésre, hiszen heves zivatarok kialakulására is megvan az esély ezen a napon.