Parlagfű, zivatarok és erős UV-sugárzás zavarhatja a hétvégét - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Kettősfronti hatás várható Pénteken és szombaton is, vasárnap pedig már egy enyhülést ígérő gyenge hidegfront érinti hazánkat. A meleg csak fokozatosan csökken, a jelenlegi számítások szerint csak jövő hét keddre várható nagyobb mértékű lehűlés.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Péntekre kissé megnő a csapadékhajlam, kettős fronthatással kell számolnunk a hőség mellett, így a hét utolsó munkanapja igen megterhelő lesz sokak számára. Megfelelő mennyiségű alvással, rendszeres testmozgással, könnyű ételek fogyasztásával készítsük fel szervezetünket az időjárás-változásokhoz való gyors alkalmazkodásra.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony, és a következő napokban jelentős mértékben nem változik, ezért szabadtéri sportolásra, városi sétára alkalmas napok következnek. A pollenallergiások tünetei viszont növekedni fognak. Magas koncentrációban főként a csalánfélék és az üröm pollenjei találhatók meg a légkörben. Beindult a parlagfű szezonja is, és ez az igen agresszív allergén pollenekkel rendelkező növény máris jelentős mennyiségű virágport juttatott a levegőbe, megkeserítve a szénanáthások mindennapjait.

Szombaton ismét kettősfronti hatás terheli szervezetünket a nagy meleg mellett. Időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporok, zivatarok is kialakulhatnak, de emellett nyári meleg várható, akár még a strandokat is felkereshetjük. A hét végére állóvizeink hőmérséklete már a kellemes 25 fokot is elérheti. A Balatonnál és a Velencei-tónál azonban nem árt figyelni a viharjelzésre, hiszen heves zivatarok kialakulására is megvan az esély ezen a napon. Az UV sugárzás is erős lesz, ne feledkezzünk meg bőrünk, szemünk védelméről.

Vasárnap egy gyenge hidegfront érinti hazánkat, mely nem ígér nagyfokú enyhülést. Marad a meleg, de zivatarok kialakulásával is számolni kell. A fronthatás miatt vérnyomás csökkenést, fáradtságot, görcsös panaszokat tapasztalhatunk. Fogyasszunk magas B-vitamin tartalmú ételeket, például spenótot, és igyunk hozzá magnéziumtartalmú szénsavmentes ásványvizet, így csökkenthetjük a panaszokat.