Zivatarok enyhítik a hőséget, de fokozzák az asztmás panaszokat - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Zivataros napok következnek. A meleg fokozatosan csökken, a jelenlegi számítások szerint csak keddre várható nagyobb mértékű lehűlés.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap kettősfronti hatás várható, marad a kánikulai meleg, de zivatarokra is lehet számítani. A melegben tompaság, fáradtság léphet fel. A fülledtség miatt a szívbetegek nehézlégzést tapasztalhatnak. Fokozódnak a fejfájósok panaszai is, a megerősödő szél migrénes rohamokat válthat ki. Figyeljünk oda a fokozott folyadékbevitelre a nap folyamán, és kerüljük a zsíros, nehéz ételek fogyasztását.

A levegő porszintje alacsony, a légszennyezettség közepes mértékű, de a következő napok csapadékosabb időjárásának köszönhetően mindkettő kissé csökkenni fog. A pollenallergiások tünetei viszont tovább növekedhetnek. Magas koncentrációban főként az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenjei találhatók meg a légkörben.

Hétfőn egy gyenge hidegfront érinti hazánkat, mely nem ígér nagyfokú enyhülést. Marad a meleg, de zivatarok kialakulásával is számolni kell. A fronthatás miatt vérnyomás csökkenést, fáradtságot, görcsös panaszokat tapasztalhatunk. Fogyasszunk B-vitamin tartalmú ételeket, például spenótot, és igyunk hozzá magas magnéziumtartalmú, szénsavmentes ásványvizet, így csökkenthetjük a panaszokat.

Kedden erős hidegfronti hatás fogja terhelni szervezetünket, megkezdődik a lehűlés. Csapadékos időre van kilátás, helyenként heves zivatartevékenységgel, erős széllel. Az asztmások tünetei viharok környezetében fokozódhatnak, ezért maradjanak zárt térben zivatar esetén.