Forgószél pusztított Mezőkövesden - olvasónk videója

2010.08.17. 12:28
"Hirtelen lett tornádó, előtte fél óráig estek a három centiméternél is nagyobb jégdarabok. Félelmetes látvány volt" - írja az OzoneNetwork egyik olvasója, aki szemtanúként készített videót a mezőkövesdi forgószélről.

Kora este tornádószerű vihar söpört végig Mezőkövesden. "A tubából hirtelen lett tornádó. Azelőtt több mint fél óráig estek a 3 centiméternél is nagyobb jégdarabok. Félelmetes látvány volt" - írja egyik mezőkövesdi olvasónk, Kaló Krisztián. Ő készítette az alábbi felvételt a forgószélről:


A nagy mennyiségű eső az utcákon hömpölygött, pincéket, garázsokat öntött el a 16 ezres kisvárosban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A forgószél letarolta a napraforgótáblákat a város határában, kidöntött huszonhét villanyoszlopot és egy transzformátort is lerombolt. Ez látható az alábbi képgalériában:

Az átvonuló vihar fákat döntött a vasúti pályára, leszakította a felsővezetékeket és kidöntötte a tartóoszlopokat, ezért a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonal vonatforgalma leállt ezen a szakaszon. Borsodban összesen 200 bejelentés érkezett a tűzoltóságokhoz a viharkárok miatt.

A pusztítás oka az az intenzív zivatarlánc, ami augusztus 17-én a Duna-Tisza közétől egészen a Cserhátig húzódott körülbelül 17 óra 30 perckor, majd két órával később a délkeleti határvidéktől egészen az északkeleti határvidékig húzódott a Tisza vonala mentén. A heves zivatarcellák környezetében helyenként orkán erejűvé fokozódott a szél, tojás nagyságú jég is hullott - erről további részletek hétfői zivatarkrónikánkban olvashatók.

A mezőkövesdi volt a hétfői nap második számú forgószele: korábban a Nógrád megyei Diósjenőn volt tornádószerű vihar. Az öt percig tartó szélvihar tizenöt fát tövestől csavart ki, majd azokat házakra, autókra, villanyvezetékekre dobta - erről további információk az [origo] Itthon rovatában olvashatók.

A tuba felhőtölcsér, légörvény, amely rendszerint zivatarfelhőből nyúlik le. Azért lesz látható, mert belsejében felhőképződés zajlik. Hogyha a légörvény földet ér, tornádónak nevezzük, ilyen esetben akár életveszélyessé is válhat.