45 fokos hőség várható Dél-Ibériában

Vágólapra másolva!
Spanyolország és Portugália déli felén a hétvégén és a jövő hét elején sokfelé tartósan meghaladja a hőmérséklet a 35 fok fokot, de a hétvégén helyenként akár elérheti a 45 fokot is.
Vágólapra másolva!

A tikkasztó hőséget az Afrika felől érkező forró, száraz levegő és egy felépülő anticiklon okozza. Az anticiklonban uralkodó leszálló, felhőoszlató légmozgások hatására a térségben péntektől felhő is alig lesz az égen, így frissítő záporok kialakulására sem lehet számítani. Ráadásul a levegő is alig fog mozdulni, tehát rekkenő lesz a hőség a félsziget déli, délnyugati felén.

Sevilla és Cordoba térségében várható a legmelegebb, itt péntektől kezdve napokon keresztül (a jelenlegi modellszámítások szerint egészen keddig) 40 fok fölött tetőzik majd a hőmérséklet - nagy valószínűséggel helyenként a 45 fokot is megközelíti a hőmérő higanyszála.

A nem hivatalos európai hőmérsékleti rekordot Sevilla tartja, itt ugyanis 1881. augusztus 4-én 50 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezt a rekordot azonban a szakemberek többsége nem fogadja el, így hivatalosan Athéné az elsőség az 1977. július 10-én mért 48 fokkal.

Hasonló forróság uralkodik Törökország égei-tengeri partvidékén is. A jövő hét közepén a térségben általában szintén 35 fok körül alakulnak a csúcsértékek, de a legforróbb várhatóan Izmir környéke lesz, ahol csütörtökön és pénteken 40 fok fölötti értékek lehetnek.