Visszatér a kánikula - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Az átvonuló hidegfront felfrissülést hozott, de folyamatosan melegszik a levegő, és több helyen 30 fok feletti hőmérséklet várható. A változékony idő a szívbetegek panaszait fokozhatja, és magas pollenkoncentráció nehezíti meg az allergiások napjait is.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön frontmentes, kellemes nyári idő várható, sok napsütéssel. Esőre nem kell számítani, így az esernyőkre ma nem lesz szükség. A holnapi melegfront miatt már ma is jelentkezhet fejfájás, fáradékonyabbak, tompábbak lehetünk. Folytatódik a felmelegedés, így még a szabadságukat töltők élvezhetik a strandolást, kirándulást. A közlekedők vezessenek figyelmesen, a koncentráció csökkenése miatt romlik a reakció idő. A változékonyság a keringési betegeket is próbára teszi, vérnyomás ingadozás, szédülés is felléphet náluk. Az élénk szél miatt a kisgyermekek nyugtalanabbá válhatnak.

A levegő porszintje magas, ami fokozza a köhögést, és a légúti betegek panaszait. A légszennyezettség mértéke továbbra is alacsony. A pollenallergiások tünetei viszont tovább erősödhetnek, magas koncentrációban főként az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenjei találhatók meg a légkörben.

Pénteken gyenge melegfronti hatás érvényesül. Nagyon meleg idő várható, a déli országrészben kánikulai melegre készülhetünk. Tompaság, fejfájás, rossz közérzet, a szívbetegeknél légzési panaszok is felléphetnek. A napos területeken magas UV sugárzás várható, szükséges a fényvédő krémek, kalap, napszemüveg viselete. Holnap még kellemes idő lesz, érdemes kirándulni menni, azonban egyre csapadékosabb idő várható.

Szombaton a napsütést felhősödés zavarhatja meg, egyre csapadékosabbá válik a hétvége, ma még kedvez az idő a szabadtéri programoknak, de vasárnapra már csak esőkabáttal ajánlott elindulni kirándulni. Hidegfronti hatás érvényesül, élénk lesz a szél. Fejfájás, görcsös panaszok, ízületi fájdalmak jelentkezhetnek.