Gyors változások terhelik a szívbetegeket - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Egy hidegfront vet véget a nyári időnek. A hirtelen beköszöntő őszies időjárást, a hirtelen lehűlést a szívbetegek nehezen viselik. Gyakoribb ilyenkor az infarktus megjelenése. A görcsös panaszok mellett az ízületi fájdalmak erősödésével is számolni kell.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton több fokkal visszaesik a hőmérséklet, többnyire felhős, esős idő lesz. Záporok, zivatarok kialakulására is lehet számítani. A többfelé megerősödő szél szédülést, fejfájást, alvászavart is okozhat, de a hidegfrontra érzékenyeknél fejfájás, mozgásszervi fájdalmak, vérnyomás ingadozás is felléphet. A hidegfronti hatást rosszul viselik a szívbetegek is, gyakoribb ilyenkor a szívinfarktus kialakulásának kockázata. A kismamák fokozottan figyeljenek magukra, pihenjenek sokat. Ajánlott magas magnézium és kálium tartalmú ételek fogyasztása.

A levegőben a szálló por szintje még mindig emelkedett, ami fokozza a köhögést, és a légúti betegek panaszait. A légszennyezettség mértéke továbbra is alacsony. A pollenallergiások tünetei viszont tovább erősödhetnek, magas koncentrációban főként az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenjei találhatók meg a légkörben. Esőt, záport követően azonban átmenetileg kitisztul a levegő, mérséklődnek a tünetek.

Vasárnap is hidegfronti hatás érvényesül, élénk lesz a szél. A délelőtti órákban felszakadozik a felhőzet, és élvezhetjük a napsütés jótékony hatását. Kellemes, kora őszies idő várható, ami remek kiránduló idő lehet, de az esőkabátra azért szükség lehet. A változékonyság miatt fejfájás, görcsös panaszok, ízületi fájdalmak továbbra is jelentkezhetnek. Könnyű ételek fogyasztása javasolt. A jövő hét elejére is frontokkal terhelt, őszies, borongós napok várhatók.

Hétfőn kettősfronti hatás várható. A szívbetegek rosszul viselik ezt a változékonyságot, rossz közérzet, a panaszaik fokozott megjelenésére számíthatnak. Ne terheljék magukat, étkezésükben is a könnyű ételeket részesítsék előnybe. Az erős szél szédülést, migrént okozhat az erre érzékenyeknél.