Halálos áldozatai vannak az újabb orosz erdőtűznek

Vágólapra másolva!
Újra fellángolt az erdőtűz Dél-Oroszországban. A tűzben négyen haltak meg a Volgográdi területen. Eddig egymillió hektár erdő és teljes falvak semmisültek meg az erdőtüzekben.
Vágólapra másolva!

A tüzek oltásán az éjszaka már több mint 1500 ember dolgozott, munkájukat több mint kétszáz gép, valamint több repülőgép és helikopter segítette. A sérültek száma 14. Összesen több mint 500 építmény, ezen belül 397 lakóház, egy óvoda és egy orvosi rendelő égett le, 745 embert evakuáltak a péntek reggeli hivatalos adatok szerint. Feltételezések szerint a tűzvészt szikra okozta, ami egy nagyfeszültségű vezeték elszakadásakor pattant ki.

A hatvan napig tartó, 30-40 Celsius fokos hőség után Moszkvában ugyan 10 fok körülire esett a hőmérséklet, és az aszályt szinte folyamatos eső váltotta fel, ám a Volgográdi területen még mindig 28-30 fok körüli volt a hőmérséklet az utóbbi napokban.


Rendkívüli helyzet Togliatti városában

Újabb tüzek gyulladtak fel a Volga mentén a Szamarai területen is: Togliatti város közelében mintegy 200 hektáron égett az erdő péntek reggel, és a térségben erős a szél, ezért a tűz gyorsan terjed. Togliatti polgármestere rendkívüli helyzetet hirdetett ki a városban, s azt mondta: a környéken egyetlen települést érinthet a tűz. Ideiglenesen lezárták a Togliattit és Szamarát összekötő utat is, de a lángok nem fenyegettek lakott települést a helyi önkormányzat szóvivőjének közlése szerint.

Erdőtüzek dúlnak még a távol-keleti Csukcs-félszigeten, de mindhárom tűzfészket lokalizálták már.

A hosszú forróság és aszály miatt a szokásosnál jóval több erdő- és tőzegtűz az idén csaknem egymillió hektárnyi erdőt és teljes falvakat perzselt fel Oroszországban. Hivatalos adatok szerint a lángok mintegy félszáz emberéletet követeltek, és hatalmas, egyelőre még fel nem becsült, de a gazdasági mutatókra érezhetően kiható anyagi károkat okoztak.