Kevésbé szennyez és olcsóbb: egyre több gázautó Ausztriában

Vágólapra másolva!
A dízelhez képest az üzemanyag harmadát, a benzinhez képest a felét takarítja meg, aki gázüzemű autóra vált. Ausztriában 104 forintnak megfelelő euróért lehet megtankolni a gázautót egy 100 km-es útra.
Vágólapra másolva!

Az osztrák utakon már 5500 földgázüzemű gépjármű van forgalomban, ebből az idei első félévben 320-at helyeztek üzembe.

A földgáz egy kilogrammja jelenleg 90 centbe kerül a töltőállomásoknál, ráadásul a földgáz nagyobb hőértékkel rendelkezik, mint a benzin vagy a dízel üzemanyag. "Egy kilogramm földgáz nagyjából 1,3 liter dízel-, illetve 1,5 liter benzin üzemanyagnak felel meg. A Bécs-Bad Ischl (270 kilométeres) út tehát egy gázüzemű járművel 10 euróba kerül" - írja a Wien Energie jelentése.

Idén tovább növekedett az újonnan forgalomba helyezett gázüzemű kocsik száma - az eddigi 2010-es mennyiségből a legtöbbet, 142 járművet Bécsben jegyeztek be (ez az összes idei forgalomba helyezés 44 százaléka). Felső-Ausztriában 42, Alsó-Ausztriában 38 járművet helyeztek üzembe - közölte hétfőn a Wien Energie közüzemi vállalat az osztrák statisztikai hivatal adataira hivatkozva.

Földgázüzemű járművekre minden osztrák tartományban támogatást lehet igénybe venni Karintia és Alsó-Ausztria kivételével.