Támadnak a vírusok - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Egész héten frontok terhelik a szervezetet. A változékonyság kedvez a kórokozóknak, gyakori a vírusos megbetegedés. Az időjárás érzékenyek a következő napokban, fejfájással, ízületi panaszokkal vérnyomás ingadozással is reagálhatnak ezekre.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán is melegfronti hatás várható, ami a fejfájósoknak további panaszokat okozhat. A felerősödő szél tovább fokozhatja a kellemetlen tüneteket, nyugtalanság, alvászavarok is felléphetnek. Az ország nagy részén lehet esőre számítani, csak rövid időre élvezhetjük a napsugarakat. Esernyő nélkül ne induljunk útnak. A közlekedők legyenek óvatosak, a csökkent reakció idő és a csúszós utak fokozottan balesetveszélyes. Az időjárás kedvez a kórokozók terjedésének, gyakoriak ilyenkor a felső légúti megbetegedések, és a vírusos infekciók. Nagy mennyiségű C-vitamin bevitelével erősíthető az immunrendszer.
Hogy elkerüljük a fejfájásos panaszokat, ajánlott a könnyű vitamin és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztása, valamint figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre a nap folyamán. A hét további napjaiban is frontokkal terhelt időre készüljünk, a megterhelt szervezetünk fokozottabban reagál a változásokra.

A szálló por szintje és a légszennyezettség mértéke alacsony, és a következő napokban alig fog változni. Az időjárás kedvez viszont az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenszórásának. Országszerte fokozódhatnak a szénanáthás panaszok.

Csütörtökön kettősfronti hatás várható. Erősödhetnek a reumatikus panaszok, ízületi fájdalmak. A keringési betegeknél vérnyomás ingadozás is előfordulhat. Országszerte szükség lesz az esernyőkre. A többnyire borongós időben szomorkásak lehetünk, és a depressziós panaszok is erősödhetnek. A csokoládé helyett ajánlott a padlizsán fogyasztása, amiből sokféle étel készülhet, és a boldogsághormonunkat is megemeli. A közlekedők a megváltozott reakció idő miatt ne a megszokott rutin szerint vezessenek, az esős csúszós utakon fokozott figyelem szükséges.

Pénteken hidegfront várható, és néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet is. Az élénk szél miatt hűvösebbnek érezzük a levegőt. Az őszies időjárás becsapós, fontos a réteges öltözködés, a meghűléses betegségek elkerülése végett.