Ibériában még tombol a nyár

Vágólapra másolva!
Miközben nálunk augusztus végén egyik napról a másikra ért véget a nyár, és a hőmérséklet csak mostanában éri el az évszakos átlagot, addig Ibériában még mindig izzasztó a hőség.
Vágólapra másolva!

Kontinensünk északi részén markáns ciklonok frontrendszeri vonulnak és okoznak változékony, gyakran csapadékos időt. A ciklonális hatások a hét közepétől a Kárpát-medencét sem kímélik. A kontinens nagy részén már az ősz érezteti hatását. A közepes szélességeken általában 17, 23 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de a tartósan esős tájakon pár fokkal hidegebb, míg a tartósan napos területeken egy-két fokkal melegebb az idő. Északabbra többnyire 12, 17 fok között alakulnak a csúcsértékek. Az elkövetkező napokban azonban az említett ciklonrendszerek hatására északnyugat felől egyre nagyobb területre áramlik be a sarkvidéki eredetű, hideg levegő a kontinens fölé.

Kellemesen meleg az idő a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében, ahol a hét elején jobbára 22, 28 fokig melegszik a levegő, de Cipruson és a török riviérán eléri a 30 fokot is. A hét közepétől azonban erősödik a felmelegedés, és Olaszország, Görögország, Törökország és a hétvégén sokfelé a kánikula is visszatérhet.

Közel 40 fok Spanyolországban

Ibériában épp ellenkező tendenciát mutat hőmérséklet, itt a hét vége felé kezd mérséklődni a hőség. A legmelegebb Spanyolország nyugati, délnyugati felén uralkodik, ahol csütörtök óta egyre többfelé emelkedett 30 fok fölé a hőmérséklet. A térségben gyakran 35 fokot mutattak a hőmérők az elmúlt napokban. A hőség különösen Sevilla és Cordoba környékén tikkasztó, ahol vasárnap már 37, illetve 36 fokig kúszott a hőmérséklet, de a Cordoba mellett fekvő Andujar városában 39 fokig forrt a levegő. A hőhullám pár napig még kitart, kedden és szerdán helyenként ismét megközelítheti a 40 fokot a hőmérő higanyszála. Csütörtök kissé már mérséklődik a hőség, péntektől pedig 30 fok alá csökken a hőmérséklet.

A mediterrán térségben a tengerek vízhőmérséklete is kellemes még, a Földközi-tenger medencéjében 22, 25 fokot mutatnak a hőmérők. A legkedvezőbbek a feltételek Mallorca és Ciprus térségében, előbbinél 25, utóbbinál még 27, 28 fokos a víz.