Még frontmentes lesz a kedd - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Kedden még a napsütésé lesz a főszerep, a sok esős nap után az általános hangulatra pozitív hatású időjárás várható. A szép idő szerdáig tart, amikor egy hullámzó frontrendszer éri el hazánk térségét. Kettősfronti hatás várható.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Kedden markáns fronthatás nem várható. A délelőtti órákban a többórás napsütés jótékony hatását élvezhetjük, és csak délutánra növekszik meg kissé a gomolyfelhőzet. Kellemes, hangulatra pozitív hatású időjárás várható, ezért, ha tehetjük, töltsünk el néhány órát a szabad levegőn. A nap folyamán sportolásra, kirándulásra alkalmas lesz az idő.

A szálló por szintje és a légszennyezettség a sok csapadéknak köszönhetően igen alacsony, és a következő napokban alig fog változni. A szénanáthások panaszai azonban a napos, száraz időnek köszönhetően hamar visszatérhetnek. Főleg a parlagfű virágpora keseríti meg a pollenallergiások mindennapjait.

Szerdán egy hullámzó frontrendszer szakadozott felhőzete éri el a Kárpát-medencét. Kettősfronti hatással kell számolnunk. Mind a hideg-, mind a melegfront-érzékenyek tapasztalhatnak panaszokat. A szív- és érrendszeri betegek vérnyomás-ingadozást, a migrénesek panaszaik fokozódását, az ízületi panaszokkal küzdők gyulladásos és görcsös tüneteket egyaránt tapasztalhatnak. Az utakon a megnövekedett reakcióidő miatt fokozott óvatosság ajánlott.

Csütörtökön továbbra is kettősfronti hatás várható, így az érrendszeri, illetve vérnyomásos panaszok továbbra is fennállnak, bizonyos esetekben erősödhetnek is. Az országban néhol futó záporok alakulnak ki, környezetükben megerősödik a szél. Sokaknál ez nyugtalanságot, ingerlékenységet okozhat, ezért - főként az utakon - fokozott türelem javasolt.