Vágólapra másolva!
Hatvan, egyes területeken nyolcvanöt milliméter csapadék hullott Kondorosra vasárnapra virradó éjszaka. Három ingatlanba be is tört a víz a Békés megyei nagyközségben. Pénteken a havi csapadékmennyiség kétszerese hullott le több helyen az országban.
Vágólapra másolva!

A hatalmas esőzés miatt vasárnap hajnalban felvonultak a térség és Kondoros önkéntes tűzoltói, a katasztrófavédelem és a helyi települési szolgáltató intézmény munkatársai, akik azóta folyamatosan küzdenek az elöntések ellen.

A mélyebben fekvő településrészeken a vízelvezető csatornák nem bírtak a megnövekedett vízmennyiséggel, ezért kellett több helyen is szivattyúkkal segíteni a víz elvezetését. Dankó Béla polgármester tájékoztatása szerint az elöntött házakból vasárnap délelőttre sikerült elvezetni a vizet, s bízik abban, hogy nem lesz szükségség a benne lakók kitelepítésére. "Ha mégis sor kerül erre, akkor az önkormányzat el tudja helyezni az érintett családokat" - tette hozzá.

Forrás: MTI

Vízben álló házak Kondoroson: 12 éve nem volt ilyen felhőszakadás a környéken a helybéliek szerint

Elsősorban a mélyebben fekvő, mintegy ötven ingatlan kertjét öntötte el a víz, erősítette meg a megyei katasztrófavédelem helyettes vezetője. A szivattyúzás folyamatos, ezért Matuska Zoltán abban reménykedik, hogy ha nem lesz újabb eső, akkor estére minden telekről el tudják vezetni a vizet.

Két nappal korábban is rendkívüli mennyiségű csapadék, a havi átlag kétszerese hullott 24 óra alatt az ország egyes részein (erről lásd korábbi hírünket). Az esőzések oka egy mediterrán ciklon, ami a hét elején keletkezett a Földközi-tenger középső régiója fölött, majd fokozatosan áthelyeződött a Kárpát-medence térségébe. A nagy nedvességtartalmú légtömegek e ciklon áramlási rendszerében érkeztek Magyarország fölé.