Eddig Igor az év legpusztítóbb erejű hurrikánja - műholdképpel

Vágólapra másolva!
Lakott területet veszélyeztet az Igor hurrikán: a trópusi ciklonban bőven meghaladja a 200 km/órát a szél sebessége. Az előrejelzések szerint a hurrikán egyenesen a Bermudák felé tart. A Karib-térségben és a Mexikó-öböl partján lakóknak szerencséjük van azzal, hogy az eddigi  hurrikánok Afrika partjainál keletkeztek.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan erősödik az Igor hurrikán, ahogy az Atlanti-óceán nyugati medencéjéhez közelít (a hurrikán a trópusi ciklon elnevezése az amerikai kontinensen). Kedd reggel legnagyobb átlagos szélsebessége meghaladta a 210 km/órát, sőt a széllökések a 250 km/órás sebességet is elérték.

A hurrikán hétfőn jobbára nyugat felé tartott, keddtől azonban északkeleti irányba fordult. Egyelőre szárazföldet nem érint, viszont a térségben a légi- és víziközlekedést szüneteltetni kell. Az előrejelzések szerint azonban a hét végén már megközelíti a Bermuda-szigeteket, miközben erejéből nem sokat veszít.


Afrika partjain keletkeznek az idei hurrikánok

Idén az eddigi négy hurrikán az atlanti térségben Afrika nyugati partjaihoz viszonylag közel alakult ki. A trópusi ciklon haladási irányát a Coriolis-erő és a magassági szelek határozzák meg (a Coriolis az egyik tehetetlenségi erő, ami a forgó és gyorsuló vonatkoztatási rendszerben mozgó testre hat).

Forrás: AFP

Az Igor az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) műholdfelvételén. A trópusi ciklon mintegy 17 km/órás sebességgel halad, közölte az USA országos hurrikánközpontja Miamiban

Ezek alapján egy általános útvonal-forgatókönyvről lehet beszélni: az északi féltekén eleinte nyugati, később északnyugati, északi irányba haladnak a hurrikánok, majd pedig a mérsékelt övbe érkezve északkeleti irányba fordulnak. Szárazföld vagy hűvösebb tengerfelszín fölé érkezve legyengülnek, vagy átalakulnak mérsékelt övi ciklonná.

Ennek megfelelően az Afrika partjai közelében kialakult hurrikánok nem érik el a Karib-térséget, és az Egyesült-államok szárazföldi részére sem lépnek, ugyanakkor - mint a szeptember eleji Earl hurrikán esetében - az USA keleti partjaival párhuzamosan haladva éreztethetik hatásukat.

Az Igor a Bermudákat elhagyva messze a keleti partoktól gyengül le, így ezután már lakott területre nem lesz hatással. Az Atlanti-óceánban a következő, Júlia névre keresztelt trópusi viharobjektum rendhagyó módon nem is a nyílt vizek, hanem Gambia felett alakult ki. A Julia várhatóan az óceán közepén erősödik hurrikánná, és messze elkerülve az amerikai kontinenst, lakott területet nem érint.

A Karib-térség és a Mexikói-öböl mindaddig viszonylagos nyugalomban van, amíg az Atlanti-óceánban a trópusi viharok keletkezése ennyire keletre, az afrikai partokhoz közel történik.