Megviselik a következő napok a frontra érzékenyeket - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Szerdától megváltozik hazánk időjárása: egy hullámzó frontrendszer érkezik. Csütörtökig kettősfronti hatás várható, így mind a meleg-, mind a hidegfront-érzékenyek tapasztalhatnak majd időjárás okozta panaszokat. Pénteken egy érkező hidegfront miatt esős, lehangoló idő várható, kevés napsütéssel.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán egy hullámzó frontrendszer szakadozott felhőzete éri el a Kárpát-medencét. Kettősfronti hatásra lehet számítani, így mind a hideg-, mind a melegfront-érzékenyek tapasztalhatnak panaszokat. A szív- és érrendszeri betegek vérnyomás-ingadozást, a migrénesek panaszaik fokozódását, az ízületi panaszokkal küzdők gyulladásos és görcsös tüneteket egyaránt tapasztalhatnak. Az utakon a megnövekedett reakcióidő miatt fokozott óvatosság ajánlott.

A szálló por szintje és a légszennyezettség továbbra is igen alacsony, és a következő napokban alig fog változni. A szénanáthások panaszai azonban a napos, száraz időnek köszönhetően hamar visszatérhetnek. Főleg a parlagfű virágpora keseríti meg a pollenallergiások mindennapjait.

Csütörtökön továbbra is kettősfronti hatás várható, így az érrendszeri, illetve vérnyomásos panaszok továbbra is fennállnak, bizonyos esetekben erősödhetnek is. Az országban néhol futó záporok alakulnak ki, környezetükben megerősödik a szél. Sokaknál ez nyugtalanságot, ingerlékenységet okozhat, ezért - főként az utakon - fokozott türelem javasolt.

Pénteken egy közelgő hidegfront hatásai várhatók. Fokozottan megnő az ízületi és görcsös fájdalmak, valamint a fejfájás, migrén gyakorisága. Országszerte kevés lesz a napsütés. Lehangoló, esős időre van kilátás, ezért a zárt terekben ajánlott programokat tervezni. Házi összejövetelekre, közös filmnézésekre alkalmas lesz a hét utolsó munkanapja.