Tornádó pusztíthatott New Yorkban

Vágólapra másolva!
Hirtelen jött, intenzív vihar söpört végig New York városán csütörtökön a kései órákban. Nem kizárt, hogy tornádó pusztított a metropoliszban.
Vágólapra másolva!

Az orkán erejű szellökések (a legerősebb elérte a 175 km/órát) fákat döntöttek ki, több ház tetejét megtépázták. Sok helyen leszakadtak a villanyvezetékek, ezért több tízezren maradtak áram nélkül. A viharban egy ember meghalt, miután autójára dőlt egy fa.

A város fölött nagy sebességgel haladt el a sötét viharfelhő, erős villámtevékenység és intenzív csapadékhullás kíséretében. A heves zivatartevékenységet egy, a Nagy Tavaktól New Englandig elterülő alacsony nyomású képződmény és a hozzá kapcsoló hidegfront váltotta ki. A front előtt felhalmozódott meleg légtömeg szolgáltatta a kellő energiát a zivatarok kifejlődéséhez.

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat a vihar megérkezte előtt Brooklyn, Queens és Staten Island városrészekre tornádó-riasztást adott ki. Jelenleg szakemberek vizsgálják, hogy a nyomok alapján tornádó csaphatott-e le a metropoliszra az éjszaka folyamán.

New York városában 1950 óta nyolc tornádót figyeltek meg, a legutóbbira 2007-ben került sor. Ez Staten Island és Queens térségére csapott le mintegy 217 km/órás szelekkel.