Kutyaürülék világít egy amerikai parkban

Az kutyák ürüléke, pontosabban a belőle lebomló metán szolgáltatja a lámpák fényét egy amerikai parkban. A kutyatulajdonosok egy kis kevergetéssel is besegítenek az anaerob baktériumoknak a kutyagumi környezetbarát újrahasznosításába. A megoldást Berlinben is vizsgálják.

A nagyvárosok nem elhanyagolandó gondja a kutyák ürülékének kezelése. Jelenleg a jó esetben összegyűjtött végtermék a szemétdombokon landol, ahol üvegházhatású metánt bocsát ki bomlás közben. Ezt kihasználva nyújt alternatívát egy amerikai kutyapark, ahol az állatok ürüléke szolgáltatja a lámpák fényét.

Az ebtulajdonosok kedvenceik ürülékét egy olyan szerkezetbe dobják, ahol anaerob baktériumok dolgozzák fel a szemetet, felszabadítva a metánt. A metántermelést növelendő a gazdik egy kurblit tekerve megkeverik a tartály tartalmát. A biogáz egy vezetéken keresztül eljut egy utcai lámpásba, ahol végül elég.

A Park Spark nevű létesítmény (szójáték a park és a szikra szóra) az USA-ban, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben nyílt meg. Az ötletgazdát, Matthew Mazzottát a város hírneves műszaki egyeteme, az MTI művészeti tanácsa támogatta a megvalósításban.  Mazzotta szerint a láng mindaddig égni fog, amíg valaki nem javasol valami más megoldást a fény és a hő hasznosítására.

Forrás: parkspark.com

Ilyen tartályokban keletkezik a metángáz a Park Sparkban

Sertések, szarvasmarhák és tyúkok ürülékéből már régóta nyernek energiát Európa-szerte. A kutya meglehetősen újnak számít ebben a megközelítésben. A berlini Humboldt Egyetem agrár- és városökológiai projektekért felelős intézete (IASP) 2006-ban már vizsgálta, hogyan lehetne felhasználni a kutyaürüléket a német fővárosban.


Az árusok kiskocsijait is kutyagumi üzemeltetné

Berlinben évente 20 000 tonna kutyaürülék termelődik. Ulrike Schimpf, az IASP kutatója szerint ennek feldolgozása elméletileg lehetséges lenne. A gyakorlati megvalósítással azonban számos probléma akad: biztosítani kellene a zacskók speciális tartályokba való elhelyezését, s ennek szükségességéről meg kellene győzni a gazdikat. A zacskókban az ürüléken kívül szennyeződések, például homok vagy falevelek is találhatóak. Ezek csökkenthetik a metántermelést.

A kutyák mindamellett a fent említett növényevőkkel szemben mindenevők, így nagyobb arányban lehetnek jelen kórokozók az ürülékükben. Szükséges tehát a feldolgozás során egy fertőtlenítő szakasz beépítése, ami külön energiaráfordítással jár - magyarázta Schimpf.

Az amerikai ötlet nagyobb léptékű megvalósítása tehát a közeljövőben nem várható. Nem is ez a cél. Mazotta találmányával elsősorban szemléletet szeretne formálni, elősegíteni az újabb technológiák felé való nyitást. Következő terve, hogy a parki árusok kiskocsijait is kutyaürülék hajtsa meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK