Az ökológián alapuló gazdaság megteremtése megoldás lehet a világszerte tapasztalható gazdasági és ökológiai válságra. Erről szól Günter Pauli közgazdászprofesszor új könyve, melyet először magyarra fordítottak le.

A természetvezérelt gazdaságról szól Günter Pauli holland származású közgazdászprofesszor könyve. Állítása szerint az ökológiai rendszereken alapuló gazdaság megteremtése megoldás lehet a világszerte tapasztalható gazdasági és ökológiai válságra. A kék gazdaság (The Blue Economy) című kötet magyar nyelvű kiadását csütörtökön mutatják be Pécsen - ez az első fordítás az új világgazdasági koncepció alapjait lefektető angol nyelvű könyvből.

Pauli azzal érvel, hogy az ember legfontosabb alapszükséglete az ivóvíz, az élelem, a munka és a menedék, a gazdaság célja pedig, hogy ezt a természetben található eszközök, környezeti feltételek segítségével biztosítsa.

A könyv bemutatja és integrálja a gyakorlatban már létező módszereket, innovációkat a világgazdasággal, és közreadja azt is, hogyan lehet a közösségek számára fenntartható hasznot termelni.


Természetet utánzó találmányok

A közgazdász azt állítja: ha az általa bemutatott száz módszert alkalmaznák a különböző iparágakban, az alapvetően változtatná meg az általunk eddig ismert gazdaságot. Véleménye szerint e módszerekkel tíz év alatt százmillió munkahelyet lehetne teremteni világszerte, a többszörös innovációk pedig többszörös készpénzforgalmat generálnának és az emberiség összes alapvető szükségletére megoldást jelentenének.

Pauli elképzelése a természeten alapuló technológiákat összegyűjtő Természeti Top 100 elnevezésű projektből nőtte ki magát. Egy amerikai csoport mintegy 2200 technológiát vizsgált meg, és kiválogatta azokat, amelyek alkalmasnak tűntek a jelenlegi üzleti modellek alapvető megváltoztatására. Összesen 340 ökológiai szisztémán alapuló innovációt foglaltak rendszerbe, majd ezeket üzleti stratégákból, pénzügyi elemzőkből és döntéshozókból álló csoport is értékelte - ismertette a kötet hátterét Kiss Tibor, a Pécsi Tudományegyetem közgazdaságtudományi karának docense, aki a könyv magyar nyelvű változatának lektora volt.

Forrás: [origo]

Günter Pauli (jobbról) a pécsi egyetem 2010 márciusi konferenciáján

A fenntartható fejlődés koncepciója mára erőtlen lett, hitelessége a sok "elcsúszott" cselekedet miatt megkérdőjeleződött - állítja Kiss Tibor. A kék gazdaság jobb koncepció, mert alapját a természet, a fizikai törvények adják. Ezt felhasználva merült fel például a selyemmel helyettesíthető titán, a gombatermesztéshez használható kávézacc, a szélenergiából, emberi testből nyerhető elektromos energia ötlete, melyek némelyike már a gyakorlatban is működik, és alapja lehet az új gazdasági modellnek.

A mögöttes erők, a fizikából következő rendszerfeltételek figyelembe vételével működő Kék gazdaság fenntarthatóságot eredményez azzal, hogy csökkenti, vagy kiküszöböli az energiabefektetést, a hulladékot, a nem hatékony anyaghasználatot és ezek költségeit is - magyarázza a kötet lektora.

A könyv a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara gondozásában jelenik meg a kar fennállásának 40. évfordulójára. A kék gazdaság koncepcióját a kar kiemelt kutatási irányként kezeli.