Hétvégén véget ér az indián nyár

Vágólapra másolva!
Pénteken még országszerte napos idő várható 20 fok feletti hőmérsékletekkel, de délnyugat felől már közeledik az a frontzóna, amely a hétvégén elrontja az időjárást.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban hazánk időjárását magas nyomású légköri képződmény, anticiklon alakította. Az anticiklonban uralkodó leszálló, felhőoszlató légmozgásoknak köszönhetően a hűvös, olykor párás, ködös reggeleket követően ragyogó napos időben volt részünk, és a hőmérséklet is napról napra emelkedett. Az országszerte napos, kellemes őszi idő még egy napig tart, az anticiklont fokozatosan északkelet felé szorítja ki egy nyugat felől érkező frontálzóna.

A közeledő frontrendszer előtt már péntek este megkezdődik délnyugat felől a felhősödés, szombaton pedig fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet. A nyugati megyékben mindössze egy-két órára, míg a Dunától keletre még hosszabb időre kisüt a nap. A legtöbb napsütést a keleti, északkeleti országrészben élők élvezhetik, itt az időjárás ideális feltételeket biztosít a kirándulóknak. A déli óráktól a délnyugati megyéket már a csapadékzóna is eléri, ami lassan helyeződve északkelet felé az esti órákban éri el a Duna-Tisza közét.

Szombatról vasárnapra virradóan egyre nagyobb területeken kell kiadós esőre, záporra számítani és vasárnap is folytatódik a csapadékos idő - igaz, délután a dél felől már szűnni kezd a csapadék, és a felhőzet is szakadozásnak indul. Főként a Dunántúlon és a középső megyékben hullhat nagy mennyiségű csapadék, a hétvége alatt az említett területeken 15-20, helyenként akár 30 mm is eshet.

A front nemcsak csapadékot, hanem lehűlést is hoz. Szombaton a nyugati megyékben már 20 fok alatt marad a hőmérséklet, miközben az Alföldön helyenként még 24 fokig melegszik a levegő. Vasárnap már az Alföldön is visszesik a hőmérséklet. A jövő hét első felében a több-kevesebb napsütés mellett csak elszórtan fordul elő eső, zápor, többnyire 20 fok alatt tetőzik a hőmérséklet.

Az elkövetkező napok időjárásáról itt olvashatsz részletesebben.