Kiadós eső és heves zivatar is lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
A rendkívül változékony hétvégén országszerte várható kiadós esőzés. Sokfelé fordul elő zápor, zivatar, időnként veszélyes időjárási helyzetek is kialakulhatnak.
Vágólapra másolva!

Egy hét indiánnyár után ismét intenzív csapadékzóna éri el az országot. Olaszország északi vidéke felett egy ciklon mélyül ki szombaton, amelynek hatására a Dunántúlon a délutáni órákban már sokfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar. Máshol is elkezdődik a felhősödés, de estig száraz és viszonylag meleg marad az idő. Szombat estétől vasárnap délutánig délnyugat felől egy hidegfront vonul át. A front vonalában és különösen 10-30 km-el a front előtt rendkívül labilissá válik a légkör. A fronttól keletre ugyanis erős délkeleti áramlás meleg levegőt szállít az alsó 2000 méteres szintre, míg 3-6 kilométeres magasságban már megkezdődik a hideg levegő sodródása. A labilitás hatására várhatóan heves záporok, zivatarok törnek ki. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik a szél, amely fák ágait, könnyebb tereptárgyakat képes elmozdítani. A hirtelen csapadék gyorsan megtölti a vízelvezetőket, a felesleg az utcákon folyhat le. Helyenként akár 30-50 mm eső sem kizárt.

Óvatosság a közlekedésben

Az intenzív esőzés eleve fokozottan növeli a balesetek kockázatát. Az elmúlt esős hétvégeken a statisztikákban is megfigyelhető volt az esős időszakban a balesetek számának megugrása. A párásodó szélvédők és oldalablakok, valamint a csapadékfüggöny együttesen jelentősen rontja a látási viszonyokat, a vizes útszakaszokon pedig növekszik a csúszásveszély. A zivatarok során viharossá fokozódó szél további veszélyforrást jelent.

Rekord csapadékos év

Az Északi-középhegységben és a Dunántúli-középhegységben január elseje óta a lehullott csapadék már többfelé meghaladja az 1000 millimétert, számos településen a mérések kezdete óta nem volt ilyen csapadékos év - és még csak szeptember van. Bakonycsernyén kevesebb mint fél év alatt, április végétől szeptember közepéig leesett az 1000 milliméter. Itt akár megdőlhet az abszolút országos rekordnak számító éves csapadékösszeg, amelyet a nyugati határon elhelyezkedő Kőszeg-Stájerházak tart 1510 mm-el. A rekord még 1937-ben született.