Szombattól lehangoló idő várható - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Szombaton a Dunántúlon már csapadékra lehet számítani, vége a szép, őszi időnek. Ez a változás sokak szervezetét megviseli majd, lehangoltság, étvágytalanság jelentkezhet. Javasolt a hidegebbre forduló időjárásnak megfelelően, rétegesen öltözködni, így kerülhető el a megfázás.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton gyenge melegfronti hatás várható, 20 fok körüli maximumhőmérséklettel. A nyugati országrészben a megvastagodott felhőzetből esőre is számítani kell, így az útra kelők esőkabát, esernyő nélkül ne induljanak el. A keleti országrészben többnyire napsütéses idő lesz, itt tökéletes kirándulóidő kínálkozik, de a kerti programoknak is kedvezni fog az időjárás.

A szálló por és a légszennyezettség szintje országszerte alacsony, bár a nagyvárosokban kissé emelkedett. A légköri pollenkoncentráció viszont magas, főként a keleti országrészben okoz erősebb panaszokat a parlagfű virágpora, de jelen van még a csalán és a pázsitfűfélék pollenje is a levegőben. A következő napok csapadékos időjárásának köszönhetően mind a légszennyezettség, mind a pollenkoncentráció értéke csökkenni fog.

Vasárnap országszerte csapadékosabbra fordul az időjárás, inkább fedett helyre célszerű programot tervezni. A nappali hőmérséklet kissé visszaesik, és a felerősödő szél miatt még kellemetlenebbnek lehet érezni a levegő hőfokát. A kettősfronti hatás a fejfájásos panaszok mellett felerősíti a reumatikus fájdalmakat is, de a szívbetegek is fokozódó panaszokra számíthatnak.

Hétfőn nem várható fronthatás, a frontérzékenyek a megterhelő hétvége után könnyebb hétköznapok elé néznek. Az egyre több napsütés a közérzetre is jó hatással lesz, ajánlott minél több időt a szabadban tölteni a nap folyamán.