Hétfőtől nő a megfázásveszély - humánmeteorológia

Vágólapra másolva!
Változékony időjárással indul a hét. Többfelé napos és felhős időszakok váltogatják egymást, ennek köszönhetően megnő a megfázás veszélye. A frontérzékenyek fellélegezhetnek, ugyanis a hét első felében erős fronthatás nem várható.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn markáns fronthatás nem várható, azonban futó záporokra még többfelé kell számítani. A változékony időben a napos és felhős időszakok váltogatják egymást. A napos és felhős területek között nagy a hőérzetkülönbség, nő a megfázásveszély. Az időjárás-érzékenyek panaszai jelentősen csökkennek a hétvégi csapadékos idő után, bár az élénk szél még sokaknál előidézhet fejfájást. Használjuk ki a javuló időjárást, réteges öltözetben töltsünk el pár órát a szabad levegőn.

A szálló por és a légszennyezettség szintje országszerte alacsony. A keleti országrészben viszont magas a pollenkoncentráció. Erősebb panaszokat a parlagfű virágpora okoz, de jelen van még a csalán és a pázsitfűfélék pollenje is a levegőben. A következő napok csapadékos időjárásának köszönhetően a pollenallergiások tünetei is csökkenni fognak.

Kedden gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Megnőhet az ízületi fájdalmak és a fejfájás kialakulásának valószínűsége. A kismamák görcsös panaszai is erősödhetnek. Északon, északnyugaton többfelé eső, zápor várható, ennek megfelelően csúszós utakra lehet számítani. A lehangoló időben a közös programokat érdemes zárt térben tervezni.

Szerdán marad a gyenge hidegfronti hatás. A gyakran megerősödő szél, valamint az elsősorban északkeleten kialakuló futó záporok erősen csökkentik a hőérzetet. Az erős szél főként a gyermekek esetében nyugtalanságot okoz. Az utakon az erős oldalszél csökkenti a járművek menetstabilitását.