Biogázzal fűthetne a lakosság ötöde, állítja a Biogáz Egyesület

Vágólapra másolva!
Akár ötszáz biogáz-üzem is létesülhet 2020-ig Magyarországon, és akkor fedezni tudnák a lakossági gázfogyasztás ötödét. Kérdés viszont, hogyan kerül be a biogáz a földgázhálózatba, mivel a minősége folyamatosan ugyanolyannak kell lennie, mint a földgázénak.
Vágólapra másolva!

Hogyan kerülhetne biogáz a földgázhálózatba? Az ügy teljes körű szabályozásának kidolgozására és a biogáz hálózatba juttatására kötött együttműködést a Magyar Gázipari Egyesülés és a Magyar Biogáz Egyesület a 42. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállításon Siófokon.

A lakossági földgáz-felhasználás akár 20 százalékát is lehetne fedezni biogázból, és 500 biogáz-üzem is létesülhet 2020-ig. Ha ehhez hozzávennénk a depóniákból felszabaduló és a szennyvíztelepekről származó gázt, akkor lehetne elérni ezt a 20 százalékos szintet - közölte Szárszó Tibor, a Magyar Biogáz Egyesület elnökségi tagja.

A depóniák és a szennyvíztelepek gázát ma még nemigen hasznosítják Magyarországon.

Forrás: [origo]

Egyenletes minőségben kell termelniük a biogáz-üzemeknek (a fotón egy hulladékkezelő biogázfejlesztője)

Jelenleg itthon 12 mezőgazdasági biogáz-üzem létezik, az év végére várhatóan 15 lesz, és továbbiak előkészítése van folyamatban.

Viszont nincs még pontosan szabályozva, miként kerülhet a biogáz a hálózatba. Ha a bekötés szabályozása megtörténik, a földgázszállító cég nyitott lesz a kérésre, de figyelembe kell venni, hogy a magyar fogyasztó érzékeny a gáz minőségére. A hálózat bármilyen gáz szállítására alkalmas, így ez elsősorban nem szállítási kérdés - tette hozzá Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója.

A földgázellátásról szóló törvény értelmében a földgázzal azonos minőségű biogázt lehet a hálózatba juttatni. A biogáz hálózatba juttatásának feltételeit a földgázra már kidolgozott üzemi-kereskedelmi szabályzatba kell beleépíteni - magyarázta az együttműködést bejelentő sajtótájékoztatón Csallóközi Zoltán, a FŐGÁZ Földgázelosztási Zrt. igazgatója. A földgázellátási törvény tavaly lépett hatályba.

A gázszolgáltatóknak fel kell készülniük arra, hogy komplexen kezeljék az ország energiaellátását, és készek legyenek arra, hogy más energiahordozók területén is befektetésekkel segítsék a nemzeti célok elérését. Ennek feltétele, hogy a magyar energiaellátás abba az irányba haladjon, amit az unió is megcélzott - mondta el Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés igazgatósági elnöke.

Ehhez átlátható szabályozás kell, ami lehetővé teszi, hogy tisztességes eredménnyel tudják végezni a társaságok a munkájukat, és legyen közép- és hosszú távú gondolkodás, tervezés. Ez az új befektetések alapfeltétele is - tette hozzá.