Tartósnak ígérkezik a jóidő

Vágólapra másolva!
A jelenlegi számítások szerint tartósnak ígérkezik a napos, száraz őszi idő. Jelentős csapadékra egy jó darabig nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

Egy nagy kiterjedésű anticiklon épült ki északkelet-délnyugati tengellyel a Kelet-európai-síkságtól Közép-Európáig. Területén a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően általában többórás napsütés melegíti a levegőt, csak kevés felhő van az égen. Ennek oka, hogy az anticiklonban a leszálló légáramlatok dominálnak, amelyeknek felhőoszlató hatásuk van.

A Kárpát-medence, és így hazánk időjárását is ez az anticiklon alakítja, így nálunk is túlnyomóan napos, száraz időjárás alakult ki. A sok napsütés ellenére azonban hűvös marad az idő, mert a magas nyomású képződmény áramlási rendszerében kelet, északkelet felöl a magasban hideg levegő áramlik fölénk.

A jelenlegi számítások szerint az elkövetkező napokban nem várható jelentős változás időjárásunkban. A ködös, hideg reggeleken már többfelé kell talajmenti fagy kialakulására számítani, így azokat a virágokat, amelyek nem bírják a hideget, a hét vége előtt érdemes lehet már zárt helyre vinni. A ködfoltok azonban még a délelőtti órákban feloszlanak, és többórás napsütés melegíti a levegőt.

A napos szombatot kicsit felhősebb vasárnap követi, néhol kisebb eső is lehet, majd a jövő hét első felében ismét többórás napsütés valószínű. Az előttünk álló hét második felében várhatóan egy mediterrán ciklon alakul majd ki a Földközi-tenger medencéjében, ami csütörtökön nálunk is okozhat kisebb esőt, zápor, de jelentős csapadékra ekkor sem kell számítani. Péntektől ismét szárazabb, de továbbra is hideg időre van kilátás.