Többfelé havazott kedd hajnalban Finnország északi felén. Síkvidéken ezen az őszön most esett először hó a kontinensen.

Változó nedvességtartalmú, egyre hidegebb légtömegek érik el Európa északi és keleti vidékét a kontinens északkeleti részén örvénylő ciklon hatására. A finn Rovaniemiben kedd hajnalra leesett az első hó. Ez volt a kontinensen síkvidéken az első őszi havazás. A Kelet-európai-síkságon pedig többfelé fordult elő havas eső, néhol rövid hózápor, bár ott sehol sem maradt meg.


Moszkvába hamarosan megérkezik a tél

Az orosz fővárosban a rekordforró nyarat követően - úgy tűnik - gyorsan megérkezik a tél. Havas eső már kedd reggel előfordult a város környékén, szerdától pedig időnként tiszta havazás, hózápor sem kizárt. A számítások szerint a héten rövid időre néhány centis hóréteg is kialakulhat Moszkvában.

Európa nagyrésze fölött viszont egy anticiklon helyezkedik el, ezért a Brit-szigetektől, Ukrajna keleti részéig kissé felhős idő várható számottevő csapadék nélkül, de a reggeli órákban többfelé köd kialakulására kell számítani. Az anticiklon hatására ilyen békés, őszies időre lehet számítani Magyarországon is, legalább szombatig. Erről szóló 14 napos előrejelzésünk itt elérhető, az ország hat régiója szerint részletezett előrejelzéseket pedig az Időjárás-jelentés menüpontra kattintva lehet megnézni.