Meddig tart még a hűvös vénasszonyok nyara?

Vágólapra másolva!
Másfél hét száraz, napos időjárást engedélyezett a természet október első felében, de a hőmérséklet így is kissé elmaradt az átlagostól. Megjöttek az első fagyok, a levegő minősége hónapok óta először romlik számottevően. Változás a hétvégétől, különösen vasárnaptól várható: egyre több helyen ered el az eső, csökken a nappali felmelegedés.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt csütörtök óta tart a száraz, jobbára napos időjárás Magyarországon, sőt a középső és keleti megyékben már múlt szerdán kellemes volt az idő, pedig a megelőző napokban még egy mediterrán ciklon melegfrontja okozott jelentős csapadékot. Többfelé hullott le két nap alatt 20-35 milliméter csapadék, sőt Pest megye északi részén helyenként az átlagos havi értéket túlszárnyalva 50 milliméternyi eső esett.


Tartósan magasnyomás alá került az ország

Ezt követően egy magasnyomású légköri képződmény, úgynevezett anticiklon fejtette ki egyre jobban felhőoszlató hatását. Az anticiklon a Kelet-európai-síkság felett épült ki, így több órára kisütött a nap, amit délutánonként - elsősorban a vízzel telített talaj párolgásából felépülő - gomolyfelhők zavartak meg.

Szerdán az ország délkeleti csücskén kis területen a hőmérséklet még elérte a húsz fokot, a kelet felől érkező hűvös, száraz levegő miatt azonban a következő napokban a 14-17 fok közötti, kissé átlag alatti nappali hőmérsékletek váltak jellemzővé. A derült, szélcsendes éjszakákon talaj menti fagy többfelé előfordul, de a mérés kétméteres szabványmagasságában viszont csak az Északi-hegyvidék fagyzugos völgyeiben, medencéiben csökken nulla fok alá a hőmérséklet.

Forrás: MTI/EPA

Egész Közép-Európában csendes őszi idő van - tökföldek a napfényben Németországban

Bár ez a keleti anticiklon lassan leépült, és középpontja nyugatabbra helyeződött át, Magyarország végig a magasnyomású légköri képződmény azon részén helyezkedett el, ahol továbbra is érvényesült a leszálló, felhőoszlató légáramlatok hatása, azaz lényeges időjárási változás nem következett be - ez határozza meg a szerdai időjárást is. Mindeközben Skandináviába és Oroszország keleti részére egy markáns ciklon sarkvidéki eredetű, hideg levegőt szállít, ennek dinamikája azonban csak a hétvégén érinti a Kárpát-medencét.


Hétvégén jön a változás

Péntekig továbbra is anticiklon határozza meg Magyarország időjárását, addig számottevő változás nem várható. Hétvégén viszont egy frontzóna felhőzete éri el a Kárpát-medencét. Szombaton a változóan felhős ég mellett még rövidebb-hosszabb időre kisüthet a nap, csak néhol fordulhat elő eső. Vasárnap gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan alakul ki csapadék.

Hétfőn a számításaink szerint szürke, csapadékos idő várható, kedden azonban ismét előbukkan a nap. A nappali felmelegedés visszaesik. Kifejezetten hűvös idő várható, a legmagasabb hőmérséklet nem haladja meg a 10-12 Celsius-fokot országos átlagban, így magasabb fokozatra kell kapcsolni a fűtést. A változékony, csapadékos időjárás tartósnak ígérkezik.


Nem veszélyes az UV-sugárzás, de megugrott a légszennyezettség

Jelenleg az őszi napsütés a közvetlen fizikai hatásán túl pszichésen is rendkívül kedvező a közérzetre. Az egyre hosszabbodó éjszakákat jól ellensúlyozza a kellemes őszi színekben pompázó táj, az időjárás okozta depresszió egyelőre nem fejti ki hatását. Az átlagosnál kissé alacsonyabb átlaghőmérséklet ellenére a fűtési költségek is minimalizálódnak, a nagyobb ablakokkal felszerelt és megfelelő fekvésű épületek rengeteg hőt hasznosítanak a dél körüli időszakokban. Aki napkollektort szerelt a tetőre, annak örülhet, hogy a berendezések most is megtermelik a szükséges melegvizet. Veszélyes UV-sugárzás hiányában érdemes minél több időt kint tölteni a szabadban.

A hajnalok azonban egyre kellemetlenebbek. A hosszú éjszakákon sokfelé képződik köd, amely fokozhatja a megfázásos és légúti megbetegedések esélyét. Ezt megelőzendő fontos a réteges öltözködés és megfelelő, vitamindús étkezés (szerencsére az őszi gyümölcsök még nagy mennyiségben állnak rendelkezésre).

Éjszakánként a légkör alsó 50 méteres rétege igen stabillá válik az erős lehűlés miatt, amely azt eredményezi, hogy gyakorlatilag megszűnik a légcsere a felsőbb légrétegekkel. Ennek következménye az, hogy a szennyezőanyagok a felszínközeli légrétegben koncentrálódnak. Ezt az állapotot csak többórás napsütés változtatja meg, majd naplemente után ismét kezdődik a stabilizálódás. Mindezek a tényezők a légszennyezettség hirtelen emelkedéséhez vezetnek a reggeli csúcsforgalom idején.

A közlekedésből származó kén-monoxid, kén-dioxid értéke a nagyvárosok belsejében megközelítette, a porkoncentráció pedig néhol meg is haladta az egészségügyi határértéket az elmúlt reggeleken. Az iszapkatasztrófa helyszínén szintén meghaladta az egészségügyi határértéket a veszélyes porszennyszés a száradás miatt.