Vágólapra másolva!
A jövő hét rendkívül változékony, többször csapadékos időjárást hoz. A hét második felében a hegyekben akár hózápor is előfordulhat.
Vágólapra másolva!

A jövő hét második felében érkező hidegfront átmenetileg sarkvidéki eredetű, változó nedvességtartalmú légtömegeket hoz a Kárpát-medence fölé. Csütörtök délután és pénteken a 700 méter feletti hegyekben elszórtan hózápor is kialakulhat.

A télies pillanatokig elvezető változás a hétvégén kezdődik el. A térség felett másfél hétig tartózkodó anticiklon leépülésével a légköri frontok egyre inkább elérik a térséget. A hidegbetörés a jövő héten több hullámban érkezik. A hét eleji hidegfrontot egy melegfront követi, az igazán markáns lehűlés csötörtökön várható erős széllökések kíséretében.

Nem szokatlan

Magyarország hegyeiben az októberi havazás nem szokatlan. 1994 október 7-én a Pilisben és az Északi-középhegységben 600 méter feletti magasságban 15-25 centis hó hullott. Mivel a fákon még a lombozat nagy része rajta volt, tömegével szakadtak le a vastag ágak a hótakaró súlya alatt. Időnként síkvidéken is előfordul hóesés októberben, mint azt 2003-ban tapasztalhattuk: egy nappal az forradalom évfordulója után a középső országrészben fél napig megmaradt a reggel lehullott 1-3 centis hó, és például Budapesten a nappali hőmérséklet alig haladta meg a 3 fokot.