Napokon keresztül kettős fronthatás lesz- orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hét végére kissé változékonyabbra fordul az időjárás, kettősfronti hatás várható, mely az egy hete frontmentes idő után igen megterhelően fog hatni. A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség a napos időnek köszönhetően igen magas, ezért a nagyvárosokban a szabadtéri sportolás már nem ajánlott. Az idősebbeknél és a légzőszervi betegségben szenvedőknél köhögés, enyhe légzési tünetek jelentkezhetnek.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton vége a közel egy hete tartó frontmentes időnek, kettősfronti hatás várható, így a görcsös panaszok mellett a gyulladásos tünetek is erősödhetnek. Bár sokfelé beborul az ég, a napos területeken a nagy napi hőingás továbbra is fejfájást, koncentrálási problémákat okozhat. Az utakon közlekedjünk fokozott figyelemmel.

A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség szintje országszerte magas, a Dunántúlon, szombaton kissé csökkenni fog. Az iszapkatasztrófa helyszínén az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettségi mértéke a térségben már több helyen meghaladja az egészségügyi határértéket, ezért a védekezést végzők már csak védőszemüvegben, porálarcban tevékenykedhetnek. A légköri pollenkoncentráció az ország nagy részén alacsony, már csak a parlagfű és az ürömfű okozhat kisebb panaszokat.

Vasárnap csapadékosabbnak ígérkezik, és tovább csökken a nappali felmelegedés. A nyugati megyékben élők ne hagyják otthon az esernyőt, esőkabátot. Kettősfronti hatás érvényesül, így mind a hideg mind a melegfrontra érzékenyek panaszai erősödhetnek. A felélénkülő szél okozhat szédüléses, fejfájásos panaszokat is.

Hétfőn folytatódik a kettősfronti hatás, borult, esős, szeles idő lesz az ország nagyrészén. A jövő héten változékony időjárás lesz, erős fronthatásokkal, ezért aki teheti, pihenjen a hétvégén. Több zöldség és gyümölcs fogyasztásával is fel lehet készíteni a szervezetet a nagyfokú légköri változások elviselésére.