Szupertájfun tombol a Fülöp-szigeteknél

Vágólapra másolva!
Mára már a legerősebb, ötös fokozatú tájfunná erősödött az a trópusi ciklon, ami szerdán jelent meg a Csendes-óceán nyugati medencéjében. A Megi egyenesen a Fülöp-szigetek felé tart.
Vágólapra másolva!

A Megi névre keresztelt tájfun középpontjával a Fülöp-szigetek legnagyobb szigetétől, Luzontól párszáz kilométerrel keletre helyezkedik el, a felhőörvény széle már súrolja a szárazföldet - ez látható a vasárnap kora reggel készült műholdfelvételeken. Az előrejelzések alapján hétfőn a kora reggeli órákban fog partot érni, de hatásai, az orkánszelek és az erős hullámzás már vasárnap érezhetőek lesznek a térségben, majd a hét elején az intenzív csapadékhullás is megkezdődik.

A fülöp-szigeteki tájfun-előrejelző központ, a PAGASA mérései szerint a Megiben 260 km/órás széllökések kísérik a jelenleg közel 225 km/órás átlagsebességű szélfúvást, amelyek tízméteres hullámokat gerjesztenek, de a hawaii és a hong kongi obszervatóriumok 300 km/órát meghaladó széllökéseket is regisztráltak. Ezzel a Megi elérte a Saffir-Simpson skála szerinti legerősebb, ötös fokozatot.

A Fülöp-szigetek északi részén már több száz lakost evakuáltak a partmenti falvakból, és a hatóságok élelmiszer- és gyógyszerkészletek felhalmozását javasolták a helyieknek. A Megit kísérő orkánerejű szelek akár 14 méteres hullámokat gerjeszthetnek a partoknál, de a vihardagály mellett az intenzív esőzés is problémákat okozhat hirtelen áradásokkal és földcsuszamlásokkal.

Forrás: AFP PHOTO/NASA/GSFC/MODIS Rapid Response

Hétfő reggeli műholdkép a partot érő tájfunról. A felvétel a NASA TERRA műholdja MODIS-jeleinek vételével készült. Kattintson rá a teljes méretért!

A későbbiekben a tájfun tovább folytatja útját Ázsia felé a Dél-kínai-tenger fölött, és a meleg tengerfelszín fölött újult erőre kapva a hét végén Kína és Vietnám tengerparti területein éreztetheti hatását.