Az egész Alpokban havazik - helyenként félméteres a friss hó

Vágólapra másolva!
A vasárnap kezdődött havazás hétfő hajnalra az egész Alpok térségére kiterjedt. A hóesés intenzitása az olasz hegyekben a legnagyobb, ott kedd reggelre várhatóan bőven meghaladja a fél métert a friss hóréteg vastagsága.
Vágólapra másolva!

Havazás kezdődött vasárnap délután az 1500 méternél magasabb szinteken az Alpok középső vidékén. Hétfő hajnalban már az egész Alpokban esett a hó, a szilárd csapadék határa pedig folyamatosan csökkent, helyenként már a völgyek szintjén, 700-800 méteres magasságban is havazott. Svájc nyugati részétől egészen a magyar határ közelében elhelyezkedő osztrák hegyekig, Bajorországtól az olasz síterepekig mindenütt hullott hó. Helyenként már hétfő reggelig lehullott 30-50 cm hó, a java azonban még hátravan.

Tipikusan kedvez a nagy havazás kialakulásának a téli félévben az a ciklon, ami középpontjával Olaszország északi része felett örvénylik - különösen az Alpok délkeleti vidékén. Az alacsonynyomású légörvény délkelet felől nedves mediterrán légtömeget szállít, és azt feláramlásra kényszeríti, míg észak felől hidegebb levegő érkezik a ciklon belseje felé. Olaszország alpesi régiójában ilyenkor nem ritka az sem, hogy mindössze 24 óra alatt 60-80 centis friss hóréteg alakul ki.


Nagy havazás után gyors olvadás

Az előrejelzések szerint az intenzív havazás legtovább az Alpok délkeleti és keleti szélén tart ki, egészen kedd délutánig. Szerdától azonban olvadás kezdődik. A nulla fok határa a hét végén 2000 méter fölé emelkedhet. A korán jött havazás ellenére a sípályák nagy része egyelőre nem nyit ki - nem is csoda, hiszen a pályák alsó szakaszain legkésőbb szombatra elolvad a hó.