Jelentősen növekszik a légszennyezettség

Vágólapra másolva!
Csütörtökön és pénteken igen gyorsan növekszik a levegő szennyezettsége, a belvárosokban egyes szennyező anyagok koncentrációja a péntek reggeli csúcsforgalomban elérheti az egészségügyi határértéket.
Vágólapra másolva!

A hét második felében a légszennyezettség gyors emelkedésnek indul. Szerdán még minimális volt a légszennyezettség a nagyvárosok belsejében is, ami elsősorban a keddi hidegfrontnak köszönhető. A hét második felében azonban anticiklon húzódik Magyarországra, amely csendes, eleinte felhőtlen idővel jár. A derült, szélcsendes éjszakákon a felszín közeli 50-100 méteres réteg sokkal jobban lehűl, mint a közvetlenül felette elhelyezkedő réteg. Ez az alsó vékony hideg réteg - átkeveredés híján - mintegy csapdába ejti a felszínen kibocsátott szennyeződést, az nem tud a magasabb szintekre jutni. Így a reggeli csúcsforgalom idején hirtelen növekedésnek indul a légszennyezettség. Különösen a forgalomból származó nitrogén-oxidok koncentrációja emelkedik jelentősen. A reggeli ködök tartósíthatják ezt az állapotot. A köd feloszlása után csütörtökön az ország legnagyobb részén napsütés várható, az átkeveredési réteg átmenetileg növekszik, így délután javul a levegő. Naplementét követően azonban kezdődik előröl az egész.

A köd is rontja a helyzetet

Pénteken reggel a nitrogén-oxidok koncentrációja a nagyvárosokban már elérheti az egészségügyi határértéket. Ahol a ködök tartósan megmaradnak, ott napközben tovább romolhat a levegő. A tartósan ködös területeken kisebb javulást az eredményez, ha a köd megemelkedik. A kialakuló ködfelhőzet alatt az átkeveredési réteg több száz méterre növekszik, így csökkenhet a légszennyezettség.

Felemás hétvége lesz

A hétvége időjárását a tartósan ködös és napos területek váltakozása határozza meg. Magyarország hegycsúcsin eleinte szikrázó napsütés várható, de vasárnap néhol oda is elérhet a köd. A ködös területeken tovább növekedhet a légszennyezettség. A munkaszüneti napok egyébként a csökkenő forgalom miatt általában a levegő minőségének javulását hozzák, a halottak napja miatt azonban most ez a forgalomcsökkenés kevésbé lesz jelentős.