Elérte Japánt a Chaba tájfun

Vágólapra másolva!
Csütörtökön Japán délnyugati szigeteit egy kiterjedt tájfun érte el, amelyben a legnagyobb széllökés meghaladja a 200 km/órát. Az előrejelzések szerint a viharobjektum a főszigetek felé tart, a hétvégén Tokióig is eljuthat.
Vágólapra másolva!

A Japán Meteorológiai Ügynökség adatai szerint csütörtökön a Chaba tájfun (a tájfun a trópusi ciklon délkelet-ázsiai neve) elérte az ország délnyugati szigetvilágát. A viharobjektumban az átlagszél eléri a 160 km/órát, a legnagyobb széllökések pedig a 230 km/órát is meghaladják. A Chaba erőssége így a Saffir-Simpson skála második kategóriájának felel meg. A szélvihar mellett jelentős nedvességtartalma teheti még veszélyesebbé a tájfunt.

A japán szakemberek várakozása szerint a Chaba tájfun északkeleti irányba folytatja útját, így Japán főszigeteinek keleti partjai mentén halad végig. Bár a hűvösebb tengerfelszín és a szárazföld közelsége miatt fokozatosan gyengül, Tokió térségében még így is lehetnek 150 km/órát meghaladó széllökések. A szélnél sokkal nagyobb problémát jelenthet az intenzív csapadék, amely kevésbé fog gyengülni a következő napokban. A japán főszigeteket jellemző magas hegységek folyóin fokozott árvízveszély léphet fel a következő napokban. A szükséges intézkedéseket már megtették a hatóságok, helyenként riadó állapotot rendeltek el.