Tavasz az őszben - hétvégére 20 fok is lehet

Vágólapra másolva!
Az előttünk álló napokban napról-napra melegszik az idő. Pénteken, szombaton a déli országrészben, tavaszt idéző, 20 fokos maximum hőmérsékletekre lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Ilyenkor november elején a sokéves mérési adatok szerint, az átlaghőmérséklet 11, 12 fok körül alakul. Ennél a következő napokban 5,6 fokkal, a hét vége felé pedig 8, 9 fokkal is melegebb lehet.

A Kárpát-medence és hazánk időjárását az előttünk álló napokban anticiklonális hatások alakítják, így a túlnyomóan száraz idő mellett, több-kevesebb napsütésre is mindenhol számítani lehet. A markáns időjárási frontok hazánktól északra vonulnak el, így időjárásunkban a hét végéig jelentős változás nem várható. Délies áramlással, a mediterrán térségből, meleg levegő áramlik hazánk fölé, így napról-napra emelkedik a nappali hőmérséklet.

A hajnali órákban már sehol sem süllyed fagypont alá a hőmérséklet. Szerdán és csütörtökön a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, néhány órás napsütésre azonban mindenhol számítani lehet. Pénteken és szombaton a déli megyékben a párás reggelt követően hosszú órákra kisüt a nap, és a hőmérő higanyszála helyenként elérheti, a tavasziasnak is mondható 20 fokot.

A jelenlegi számítások szerint a szép idő nem ígérkezik tartósnak, vasárnap északnyugat felől felhősödés kezdődik és a Dunántúl északi részén már elszórtan eső, zápor is előfordul. Visszaesik a hőmérséklet, és néhol már 10 foknál sem lesz melegebb.