Vágólapra másolva!
Geotermikus energiával igyekszik kifűteni áruházait Magyarország legnagyobb hipermarketlánca és második legnagyobb brit befektetője. A Tesco szén-dioxid-csökkentésre 2,8 milliárd forintot költött 2009-ben. 
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi szektor működése jelentős energiafelhasználással jár. A Tesco fontosnak tartja az energiafelhasználás csökkentését, és ahol lehetséges, megújuló energiaforrásokat használ működése során. A cég célja az, hogy 2020-ra nominálisan a felére csökkentse épületeink szén-dioxid kibocsátását 2006-hoz képest.

A vállalat 2009-ben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó projektjeinek összköltségvetése 2,8 milliárd forint volt. Folyamatosan növekszik zöld Tesco-áruházak száma; mind az újonnan épült üzletek, mind a régiek átalakítása során számos innovatív, az energiafogyasztás csökkentését célzó megoldást vezettek be:

• A geotermikus energia hasznosítása meleg víz előállítására és az épületek fűtésére-hűtésére
• Zöldtető alkalmazása az épület hőszigetelésének javítására,
• Napkollektorok használata 26 áruházban meleg víz előállítására,
• Komplex, több mint 1000 négyzetméter felületű napkollektorrendszer a budaörsi áruház tetején hűtés-fűtésre és a meleg víz előállítására
• Napelemek alkalmazása áramtermelésre három áruházban (5, 20, illetve 100 kilowatt teljesítménnyel)
• Hűtő-fűtő közegek energiájának visszanyerése
• Ajtók felszerelése a hűtőszekrényekre (30-40 százalékos energia-megtakarítás)

2009 végén három fenntartható Tesco-áruház volt: Sátoraljaújhelyen, Bonyhádon és Dunakeszi-Gödön. Ezek közül Dunakeszi-Gödön a jelenleg elérhető összes innovatív technológia alkalmazásával 50 százalékos szén-dioxid kibocsátás megtakarítást ért el a vállalat a hagyományos áruházakhoz képest.

Magyarországon elsőként vezetett be a cég száz százalékban lebomló bevásárlótáskákat, ezen kívül visszaváltható "örökzöld" táskák is vásárolhatók, melyeket megrongálódás ingyen kicserélik, a leadott használt szatyrot pedig újrahasznosítják.

2009. elejétől számos áruházban biztosítanak lehetőséget a PET-palackok és alumíniumdobozok visszaváltására. Szelektív hulladékgyűjtő rendszert vezettek be áruházaikban, az üzletsorokon és az irodákban. Minden áruházban lehetőséget biztosítanak a használt elemek leadására. Az áruházi és irodai hulladékokat több mint 65 százalékban újrahasznosítják.