Szmogriadó sem kizárt a szálló por miatt

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi határérték körül alakul a szálló por koncentrációja számos nagyvárosban, a következő pár napban romolhat a helyzet. Budapesten szmogriadó várható. A csendes időjárás hozzájárul a kellemes közérzethez, de a légszennyezettség emelkedésének is kedvez.
Vágólapra másolva!

Mivel a markáns fronthatások elkerülték a Kárpát-medencét az elmúlt napokban, romlani kezdett a levegőminőség. Átkeverő légmozgások hiányában felgyűlnek a szennyezőanyagok a légkör alsó rétegeiben, ezt a reggeli pára és köd is elősegíti. A problémát elsősorban a PM10 nevű szálló por, vagyis a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű porszemcsék koncentrációjának jelentős emelkedése okozza, de a nitrogén-dioxid is rontja a helyzetet. A szálló por és a nitrogén-dioxid is elsősorban a közlekedésből származik, de a fűtési szezon beindulása miatt is több a mikrorészecske a levegőben.


Egészségtelen a levegő Északkelet-Magyarországon

A porkoncentráció sokfelé megközelíti, illetve meghaladja az egészségügyi határértéket, annak ellenére, hogy a Dunántúlon és Észak-Magyarországon valamelyest javított a levegő minőségén szerdai csapadék. A legrosszabb a helyzet az északkeleti országrészben, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon, ahol az ÁNTSZ már szerdán egészségtelennek minősítette a levegőt. Ez a négyfokozatú skálán a második legrosszabb eset. Pécs, Tatabánya és Veszprém környékén is hasonlóan szennyezett volt a levegő szerdán, de csütörtökön javult a helyzet.

Budapesten a levegő minősége ugyan a kifogásolt kategóriába esik, egyelőre azonban nincs szükség külön intézkedésekre. Bár az egészségügyi határérték fölött alakul a szálló por koncentrációja, szmogriadó miatt még nem kellett külön felhívásban tájékoztatni a lakosságot, ám erre az elkövetkező napokban sor kerülhet.


Tovább emelkedhet a porszennyezés

A hét végén kismértékben tovább romolhat a levegő-egészségügyi helyzet, vasárnapig ugyanis folytatódik a száraz idő, és helyenként tartósabban megmaradhat a reggeli köd. Vasárnap viszont észak-északnyugat felől csapadék érkezik, ami várhatóan kimossa majd a szennyezőanyagokat a légkörből.

Az emelkedő légszennyezettség főként a keringési és légzőszervi betegségben, asztmában szenvedőket érintheti: légzési nehézségek, köhögési inger léphet fel. Nekik célszerű kerülni a huzamosabb szabadban tartózkodást, testmozgást, illetve időzítsék a szellőztetést a hajnali órákra.