Újabb katasztrófa sújtja Haitit

Vágólapra másolva!
A közel egy éve bekövetkezett szörnyű földrengés után újabb katasztrófát kell elviselniük a Haiti szigetén élőknek, ahol ezúttal hurrikán pusztít. A rendkívül heves trópusi vihar áradásokat, földcsuszamlásokat okozva haladt át a térségen, és több ember halálát okozta. A hatóságok járvány kitörésétől tartanak.
Vágólapra másolva!

A Tomas névre keresztelt hurrikán péntek éjszaka, szombat hajnalra virradóra érte el a súlyos földrengés után lassan épülő szigetet. A vihar ún. szeme (egy mintegy 10-20 km átmérőjű átmeneti szél- és csapadékmentes tartomány) áthaladt a sziget központi területein, előtte és utána óránkénti 140 kilométeres erősségű szelek tomboltak, és a rövid idő alatt lehullott eső mennyisége elérte a 250 mm-t. Ez annyi csapadékot jelent, hogy ha a felszínen egyenletesen oszlott volna el, akkor 25 cm vastagon lepte volna be a teljes szigetet.

A vihar következtében a folyók kiáradtak, több helyen keletkeztek földcsuszamlások. A helyzetet rendkívül súlyossá teszi, hogy a közel egy évvel ezelőtt bekövetkezett katasztrofális földrengés következtében több százezer ember él még mindig gyenge sátortáborokban, saját készítésű tákolmányokban.

Az ismétlődő esőzések miatt Haiti délnyugati része, Leongae helység teljesen víz alá került, itt helyenként 3 méteres vízréteg alakult ki. A fővárosban, Port-au-Prince-ben a sátortáborokban élők is bokáig, térdig gázoltak a vízben, sárban.

Bár a helyi hatóságok mindent megtesznek, és igyekeznek menedéket nyújtani az elemi csapás ellen, de hangsúlyozzák, hogy a korábbi földrengés következményei miatt egyszerűen nincs lehetőség menteni az embereket. Csak keveseket, elsősorban gyerekeket és asszonyokat juttattak biztonságba a sziget kissé magasabban fekvő pontjain.

A vihar több ember életét követelte, és sokakat még keresnek. De rendkívül veszélyes a helyzet, mert a rossz higiénés viszonyok miatt kolerajárvány kitörésétől is tartanak, amely akár több ezer ember halálát okozhatja.

A hurrikán kissé gyengülve tovább halad a Bahamák irányába.