Jövő hét közepétől jön a tél a Kárpát-medencébe is

Vágólapra másolva!
A jövő hét elején téliesre fordul a kontinens nyugati részének időjárása a legfrissebb meteorológiai modellszámítások szerint. A hideg léghullámok néhány nap késéssel a Kárpát-medencét is elérik.
Vágólapra másolva!

Gyökeres változás kezdődik a hétvégén Európa időjárásában, amelynek eredményeként három hét óta először nyílik meg az út a sarkvidéki légtömegek számára, hogy elérjék a kontinens középső vidékét is.

Szombaton az előrejelzések szerint mérsékelt övi ciklon alakul ki, középpontja Spanyolország atlanti partja, vagyis a Vizcayai-öböl felett helyezkedik el. A ciklon fokozatosan előrehalad kelet felé, nagyjából a 45. szélességi kör mentén. (A mérsékelt égövi ciklonok alacsony nyomású légköri képződmények - e jelenségek felelősek a változékony, csapadékos időjárásért).

A légörvény nyugati és északi oldalán a Skandináviában felgyülemlett hideg levegő alacsonyabb szélességekre hatol, erőteljes északias áramlással. A hidegfront útját vegyes halmazállapotú csapadék kíséri, hétfőn és kedden havas eső, havazás is kialakulhat Nyugat-Európában, és Angliában sem kizárt a hóesés.

A Kárpát-medencét a hideg légtömegek csak szerdán érik el, előtte bőséges őszi esők öntözik várhatóan a térséget. A hét közepén megerősödő északnyugati széllel betör a hideg, változó nedvességtartalmú levegő. Az azt követő napokban elszórtan havas eső, hózápor is kialakulhat majd, ráadásul visszatérnek a fagyok. További részletek Magyarország várható időjárásáról napi előrejelzésünkben és középtávú, 14 napos előrejelzésünkben olvashatók.