Zsidók és palesztinok együtt imádkoztak esőért - kép

Vágólapra másolva!
Öt éve nem volt akkora szárazság Ciszjordániában, mint az idén. A térségben akadozik a vízellátás. Rabbik, imámok és lelkészek együtt könyörögtek a csapadékért.
Vágólapra másolva!

Rabbik, imámok és lelkészek együtt imádkoztak esőért a Palesztin Nemzeti Hatóság fennhatósága alá tartozó Ciszjordániában. A zsidó-muszlim-keresztény közös imádkozásra Walajeh faluban került sor, Betlehem közelében november 11-én.

Forrás: AFP

Izraelben és a palesztin térségben az idén kevesebb eső esett, mint az elmúlt hat év közül ötben. A szárazság elhúzódó vízhiányt okoz, a víztartalékok nem fedezik Izrael és a palesztin területek igényeit. Izraeli kutatók nemrég hozták nyilvánosságra, hogy az ország népszerű "esőgyártó" technológiája, a felhőmagvasítás igazából nem termel csapadékot (erről lásd Még az esőtánc is hatékonyabb a felhőmagvasításnál című cikkünket.)

Forrás: AFP

A vízhiány nemcsak Izraelt és a szomszédos országokat fenyegeti, az arab világ a Föld egyik legszárazabb térségének számít. Az Arab Fórum a Környezetért és Fejlődésért (AFED) jelentése szerint a Közel-Keleten csak Irakban lesz úgy-ahogy biztonságos a vízellátás. 2015-re a Közel-Kelet arab lakosságának csak 500 köbméter víz áll majd rendelkezésére évente: ez kevesebb mint egytizede a fejenkénti hatezer köbméteres világátlagnak.