Fehér lesz a karácsony Katalin és András szerint

Vágólapra másolva!
Mindenszentek és Márton napja is kemény, hideg telet jósolt, aztán Erzsébet erre jócskán rácáfolt. Ha hinni szeretnénk a Katalin- és András-nappal kapcsolatos jóslatoknak, akkor fehér karácsonyban reménykedhetünk: a néphit szerint szentestére hóba borulhat Magyarország.
Vágólapra másolva!

A modern, tudományos alapokon nyugvó időjárás-előrejelzés még nem tud adatokat szolgáltatni arról, hogy milyen lesz az idei tél. A népi megfigyelések segítségével azonban már Nyilas havában, novemberben is számos következtetést levonhatunk az előttünk álló tél és a karácsony időjárásáról.

A népi megfigyelések már rögtön november első napjához, mindenszentekhez is kötnek egy fontos jóslatot. A mondás szerint, ha mindenszentek szép, tiszta időjárású, azzal havas, hideg telet jósol, ha azonban ezen a napon esik az eső, enyhébb tél várható. Idén november elsején országszerte száraz, az átlagosnál több fokkal enyhébb idő volt, néhány órára az országban mindenhol kisütött a nap, csapadéknak nyoma sem volt. Ha tehát hinni lehet ezeknek a megfigyeléseknek, hóban gazdag és meglehetősen hideg lesz az idei tél.


Zimankós telet ígér Márton is

A következő jeles nap - amelyhez jóslás is kapcsolódik - november 11-e, Márton napja. Ha ezen a napon borongós, szürke az idő, a tél is hasonlóan szürke lesz, ha ellenben sokat süt a nap, fázós télnek nézünk elébe. Aki nem szereti a hideget, annak rossz hír, hogy idén november 11-én az országban szinte mindenhol többórás napsütés melegítette a levegőt, eső csak elvétve fordult elő, és ahol esett, ott is csak nagyon kis mennyiségű volt a csapadék. Így a Márton napjához fűződő népi jóslás is alátámasztja, hogy a közeledő tél zord lesz.

Ám november 11-e időjárása nemcsak a közeledő téllel kapcsolatban ad jóslatokat, hanem a néphit szerint a karácsony időjárására is következtetni lehet belőle. Egy másik népi mondás szerint ugyanis, "ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál". Ha a megfigyelés igaznak bizonyul, idén nem kell attól tartani, hogy a szokásosnak mondhatónál több fokkal melegebb idő lesz az ünnepek alatt, mint ahogy az 2009-ben történt, amikor karácsony napján, a délnyugati megyékben 20 foknál is melegebbet mértünk. Márton napján most nem volt fagy, így vélhetően karácsonykor nem lesz olyan enyhe az idő, hogy sár legyen.


Erzsébet latyakot, Katalin és András havat jósol karácsonyra

A következő jeles nap november 19-e, Erzsébet napja. A hagyomány úgy tartja, hogy olyan idő lesz karácsonykor, amilyen ezen a napon van. Ha Erzsébetkor esik az eső, enyhe lesz a tél, nem kell erős fagyoktól tartani, míg ha havazik, akkor karácsony napján is esni fog a hó. Idén december 19-én havazás nem volt, eső azonban sokfelé esett - igaz, a déli, délkeleti országrészben rövid napos időszakok is előfordultak. Ami tehát a fehér karácsonyt illeti, az Erzsébet-nap éppen nem kecsegtet túl sok jóval.

A téljövendölések közül Katalin és András napja sem maradhat ki. A mondóka úgy tartja, ha Katalin kopog, karácsony locsog, azaz a Katalin-napi fagy enyhe, latyakos ünnepeket jelent. Jó előjel lehet a fehér karácsonyt váróknak, hogy november 25-én, csütörtökön hajnalban az ország nagy részén fagypont alá süllyedt ugyan a hőmérséklet, napközben azonban nem kellett fagyoktól tartani.

A Nyilas havához fűződő jóslatokat András zárja november 30-ával. Úgy tartja a mondás, ha "Szent András fehér inget veszen, karácsonykor feketét", azaz a november végi havat latyakos ünnep követi. A jelenlegi számítások szerint a jövő hét elején enyhülés kezdődik, így november 30-án, kedden csak kis esély van havazásra. Ez pedig megerősíti a fehér karácsony reményét.

András napja azonban már a következő év időjárását is sejteti: ha ezen a napon havazik, az rossz, míg a sáros, esős idő víg újesztendőt jövendöl. Hagyomány, hogy ezen a napon 12, a hónapokat jelképező hagymagerezdet besóznak, és amelyiken a só újévig elolvad, az a hónap sok esővel érkezik majd.

A népi regulák segítségével sem tudjuk egyértelműen megmondani, milyen lesz az előttünk álló tél és a karácsony időjárása. A karácsony érkezéséig még egy hónap hátra van, egészen biztos előrejelzést csak néhány nappal az ünnepek előtt lehet mondani.