A havazást a műtéti hegek fájdalma is jelezheti - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Mediterrán ciklonok okoznak a hétvégén havazást, melyet a friss műtéti hegek fájdalma is előre jelezhet. A nagy mennyiségű, néhol vegyes halmazállapotú csapadék fennakadásokat fog okozni a közlekedésben.
Vágólapra másolva!

Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton kettős fronthatásra és hideg, szeles időre van kilátás, a legmagasabb nappali hőmérsékletek fagypont körül alakulhatnak. Országszerte havazás várható. A csapadék közeledtét a reumás fájdalmak fokozódása is jelezheti. Meleg, réteges öltözet ajánlott. Az ízületi fájdalmakra hajlamosaknak vastag zokni, térdmelegítő viselete javasolt a szabadban. Csalántea fogyasztásával lehet enyhíteni a panaszokon.

A nitrogén oxidok légköri koncentrációja a nagyvárosokban enyhén emelkedett, de a csapadék hatására a következő napokban csökkenni fog. A szálló por koncentrációja országszerte alacsony.

Vasárnap ismét kettős fronthatás terheli a szervezetet, a csapadék sok helyen átvált folyékony halmazállapotba, már csak a magasabban fekvő tájakon várható havazás. A hétvégén sok csapadék lehullik, mely főleg a közlekedők dolgát nehezíti meg. A frontérzékenyeknél nőhet a reakcióidő is.

Hétfőn marad a kettősfronti hatás, kissé csökken a csapadék mennyisége is, de a hegyekben még mindig havazás várható. Máshol esős, borús, lehangoló idő okozhat rossz közérzetet. Az időjárási frontok a jövő héten sem kerülik el a Kárpát-medencét, így a frontérzékenyekre nehéz időszak vár.