Rekordhideg és havazás volt Angliában

Vágólapra másolva!
A hétvégén a Brit-szigetek térségébe is megérkezett a kemény tél. A vasárnapra virradó hajnalon Angliában több helyen is novemberi hidegrekord dőlt, és sokfelé havazott.
Vágólapra másolva!

Walesben új novemberi hidegrekord dőlt, Llysdinam városában -18 fokig hűlt a levegő, ezelőtt a térségben, ilyen hideget még sohasem mértek novemberben. A korábbi novemberi hidegrekordot, -11,7 fokot, Welshpool tartotta, amelyet még 1921. november 9-én mértek. Nem csak Walesben dőlt novemberi hidegrekord, Észak-Írországban is szokatlanul hideg volt az éjszaka, a Lough Fea tó környékén mért -9,5 fok, egy korábbi, 1978. november 28-án Murlough-ban mért -9 fokos novemberi rekordot szárnyalt túl. Skóciában is nagyon hideg volt a vasárnap hajnal, a Loch Glascarnoch tó mentén -15,3 fokot mértek.

A hétfő hajnal már nem hozott rekord hideget a szigetországban, de azért helyenként még most is csípős volt a reggel. A Skócia északi részén található, kis hegyvidéki faluban, Altnaharra-ban például ma reggel is -16 fokot mértek.

A hideg mellett rengeteg hó is hullott a szigetországban. Edinburgh és Glasgow repterét le is kellett zárni az intenzív havazás miatt. Skócia északi részén az elmúlt napok havazásinak nyomán többfelé 30 centimétert meghaladó friss hótakaró alakult ki. Az angol meteorológiai szolgálat, a Met Office, hétfőre is figyelmeztetést adott ki az Anglia délkeleti részén található Kent megyére, a térségben ugyanis újabb heves havazás várható.

A hideg időjárásért egyébként egy magas nyomású légköri képződmény a felelős, amely a szigetországtól nyugatra helyezkedik el, és útját állja az Atlanti-óceán felől érkező meleg és nedves légtömegeknek, amelyek így nem tudják elérni a szigetországot. Cserébe viszont utat enged az északról beáramló hideg, sarkvidéki eredetű levegőnek. Ez az időjárási helyzet akár több hétig is fennmaradhat, tartósan hideg időt okozva a Brit-szigetek térségében.