Áradások a Balkán-félszigeten - néhol fél méteres a víz

Vágólapra másolva!
A hét közepén intenzív esőzés kezdődött a Balkán-félszigeten. A hirtelen lehullott csapadék áradásokat, fölcsuszamlásokat okozott, néhol fél méteres víz állt az utcákon. Az embereket csónakokkal menekítették ki. 
Vágólapra másolva!

A hét közepén heves esőzések kezdődtek a Balkán-félszigeten, több folyó kilépett medréből, a víz hatalmas területeket árasztott el. Az ítéletidő előbb Horvátország nyugati részét, Boszniát, Szerbiát és Montenegrót érintette, majd pénteken Albániába és Bulgáriába is megérkezett. Több lakóépület víz alá került, az utcák járhatatlanná váltak. A felázott talaj földcsuszamlásokat is eredményezett. Egyes régiókban elrendelték a szükségállapotot.

A Bosznia és Szerbia határán húzódó Drina folyó nagy területeket öntött el, ezreket kellett kimenekíteni az ár elől. Összeomlott a telefon- és áramszolgáltatás is. Szerbia és Montenegró határán, a Belgrádtól 200 kilométerrel délnyugatra fekvő Brodarevo mellett a víz elmosott egy hidat. Albániában több mint 700 lakóházat rongált meg az árhullám, és mintegy 14 ezer hektár szántóföld került víz alá. Több kisebb települést teljesen körbezárt a víz. A montenegrói határ közelében fekvő Shkodra városában például fél méter magasan állt a víz, csak csónakkal lehetett közlekedni. Bulgáriában beszakadt a Szófiát a Kulata-Prohamon bolgár-görög határátkelővel összekötő főút.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot egy, a Balkán-félsziget fölé húzódó alacsony nyomású képződmény okozta. A ciklon hátoldalán Kelet-Európa felől hideg levegő áramlott be, ami találkozott a Földközi-tenger felől érkező meleg légtömegekkel. Ezek határán labilizálódott a légkör, tartós és intenzív csapadéktevékenység vette kezdetét. Kevesebb, mint 48 óra leforgása alatt helyenként 100 mm eső hullott.

Az esőzéseket okozó ciklon ma már Törökország fölé húzódott, a hét elején a Földközi-tenger nyugati medencéjében, Izrael környékén okoz majd további esőket. Izrael északi részén egyébként erdőtüzek pusztítanak, így a csapadék megváltás lehet. A térség egy rendkívül csapadékszegény hónapon van túl, a száraz és meleg periódus kiszárította a talajt, így a bozótosok könnyek lángra kaptak.