Növekvő balesetveszély a hét első napjaiban - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Továbbra is váltakoznak a frontok, ami nagy kihívást jelent a szervezet számára. A szívbetegek érzik meg a legjobban ezt a változékonyságot, de az egészséges szervezet számára is megterhelő a Kárpát-medence időjárása. A vegyes halmazállapotú csapadék továbbra is fennakadásokat fog okozni a közlekedésben. Ajánlott mindenkinek, hogy ne a megszokott rutin szerint vezessen.
Vágólapra másolva!

Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn is melegfronti hatás okozhat panaszokat, kissé enyhül az idő, de az erős szél miatt jelentősen csökken a hőérzetünk, ajánlott a meleg réteges ruházat viselete. Migrénes fájdalmak jelentkezhetnek, a szél érzékenyek figyeljenek a magnézium bevitelre, amihez olajos magvak dió, mogyoró rágcsálásával könnyen hozzájuthatnak. A szinte naponta változó fronthatások kimerítik a szervezetet, nem csak a beteg emberek panaszai fokozódnak. A koncentrációs zavarok főleg az utakon közlekedőknek okoz gondot, mert a csúszós utakon gyakrabban alakulnak ki balesetek. Javasolt megfontoltabban közlekedni, nagyobb követési távolságot tartani. Az ország nagy részén havas eső, eső lesz, továbbra is csúszós utakra lehet számítani, az erős szél az autók menetstabilitását rontja.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja nyugati országrészben alacsony, keleten kissé emelkedett értékeket mutat, de a következő napokban itt is csökkenni fog.

Kedden kettősfronti hatás várható, ismét erősödhetnek a reumatikus panaszok, országszerte várható eső, havas eső. A folyamatos fronthatások nagyon megterhelők a szervezet számára, mindenkinél jelentkezhet a kimerülés tünetei, ingerlékenység, fáradékonyság, nem érdemes koffeintartalmú italokkal doppingolni a szervezetet, magnézium, B vitamin pótlásával, pl. teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, olajos magvak, gabonacsírák fogyasztása csökkenti a panaszokat. A szél kissé mérséklődik, de továbbra is lehet számítani ingerlékenységre, szédüléses panaszok megjelenésére. A csúszós utak miatt nagyobb figyelem szükséges az utakon, a gyalogosok is körültekintően közlekedjenek.

Szerdán is kettősfront lesz, borult esős nap várható. Esernyőkre országszerte szükség lesz. A folytatásban is fronthatásokra kell számítani, továbbra is a könnyen emészthető teljes értékű ételeket ajánlott fogyasztani, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett.