Melegrekord dőlt meg az ország délnyugati részén

2010.12.07. 15:38

Ma jelentősen enyhült az idő, az ország délnyugati tájain rekord körüli csúcshőmérsékletek alakultak ki. Szerdán még magasabb értékek is előfordulhatnak.

Ma több fokkal melegedett a levegő az eddigi napokhoz képest, és a délnyugati országrészben a sokéves átlaghoz képest is jóval magasabbak lettek a hőmérsékletek.

A december 7-i átlagos maximum hőmérséklet 4,6 fok, ehhez képest a mai országos átlag 10 fok körül alakult. Ugyanezen a napon mért eddigi legmagasabb hőmérséklet 16,4 fok volt, de az ICI mérései szerint ma a déli határszélen 17 fokos értékek is előfordultak.Közben az északi határ mentén mindössze 3, 5 fok közötti csúcshőmérsékleteket mértek a műszerek.

A meleg levegő az élénk délies áramlásnak köszönhető, ami szerdán is folytatódni fog, így holnap sem kizárt, hogy megdől a melegrekord.

A rendkívüli meleget erős lehűlés követi csütörtökön. A nap első felében még néhány fokkal emelkedik a hőmérséklet, azonban a hidegfront hatására délután gyorsan lehűl a levegő, és délnyugaton akár 15-17 fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak a szerdai maximumokhoz képest. Fagypont közelébe hűl a levegő.