Melegrekord dőlt meg az ország délnyugati részén

Vágólapra másolva!
Ma jelentősen enyhült az idő, az ország délnyugati tájain rekord körüli csúcshőmérsékletek alakultak ki. Szerdán még magasabb értékek is előfordulhatnak.
Vágólapra másolva!

Ma több fokkal melegedett a levegő az eddigi napokhoz képest, és a délnyugati országrészben a sokéves átlaghoz képest is jóval magasabbak lettek a hőmérsékletek.

A december 7-i átlagos maximum hőmérséklet 4,6 fok, ehhez képest a mai országos átlag 10 fok körül alakult. Ugyanezen a napon mért eddigi legmagasabb hőmérséklet 16,4 fok volt, de az ICI mérései szerint ma a déli határszélen 17 fokos értékek is előfordultak.Közben az északi határ mentén mindössze 3, 5 fok közötti csúcshőmérsékleteket mértek a műszerek.

A meleg levegő az élénk délies áramlásnak köszönhető, ami szerdán is folytatódni fog, így holnap sem kizárt, hogy megdől a melegrekord.

A rendkívüli meleget erős lehűlés követi csütörtökön. A nap első felében még néhány fokkal emelkedik a hőmérséklet, azonban a hidegfront hatására délután gyorsan lehűl a levegő, és délnyugaton akár 15-17 fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak a szerdai maximumokhoz képest. Fagypont közelébe hűl a levegő.