A rekordokat döntő hidegfront után holnap hózáporok várhatóak

Vágólapra másolva!
Az északkeleti határszélen még havazik, többfelé erős a szél. A Bakonyban délelőtt 172 km/órás szelet regisztráltak, amely új szélrekordnak számít. Felborult a hőmérséklet napi alakulása, az ország nagy részén hajnalban mérték a legmagasabb értéket, helyenként pár óra alatt csökkent tíz fokot a hőmérséklet. Pénteken hózáporokra, erős szélre és hideg időre számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Rekord döntések:

A mai napon átvonult igen erős hidegfront rekordokat döntött. A Bakonyban délelőtt 172 km/órás szelet regisztráltak, amely új szélrekordnak számít. Pécs környékén rekord enyhe volt az éjszaka, hajnal. A legalacsonyabb hőmérsékleti érték nem süllyedt 13 fok alá, ami a mai napra vonatkozó országos meleg rekord. Az említett reggeli 13 fokról Pécsett 5 óra alatt, a déli órákra 0 fok környékére csökkent a hőmérséklet, ami szokatlan gyors hőmérséklet csökkenés és teljesen ellentétes a hőmérséklet normál napi változásával.

21:30

Északkeleten még havazik, de az elkövetkező órákban ott is megszűnik a folyamatos hóesés. Helyenként hózáporok alakulnak ki, jelenleg is hózáporos az idő a fővárosban.

18:30

A keleti határszélen kitart a havazás. Többfelé még erős, helyenként viharos az északnyugati szél.

17:30

A keleti határszélen kitart a havazás, a tovább csökkenő hőmérsékletnek köszönhetően 1-3 cm-s hóréteg alakult ki. A középső országrészben továbbra sem ritka a 60-70 km/órás széllökés.

16:00
A keleti határszélen most már mindenütt havazásba váltott át a csapadék, többfelé erős intenzitású a hóesés. A középső országrészben továbbra sem ritka a 60-70 km/órás széllökés.

15:00
A Tiszántúlon még mindenhol esik, a térség északi részén hó, a déli területeken havas eső, eső. Helyenként 60-70 km/órás széllökés fordul elő.

13:45
Az ország északkeleti részén és Somogy megyében továbbra is többfelé intenzíven esik a hó, a magasabban fekvő területeken megmarad. A legnagyobb széllökések a Dunántúl középső vidékén most is elérik a 70-80 km/órát, és hasonló szélrohamok jellemzik a Viharsarkot is.

13:15
Somogy megyében és Baranyában többfelé intenzíven esik a hó, a magasabban fekvő területeken meg is marad. Továbbra is országszerte viharos a szél, a Közép-Dunántúlon és az Alföldön 70-90 km/órás lökések még mindig előfordulnak. Az ország északkeleti részén is egyre többfelé vált át a csapadék havas esőbe, havazásba.

12:45
Északnyugaton már megszűnt a csapadék, míg az ország délnyugati részén és a középső országrészben továbbra is havazik, néhol átmenetileg meg is marad a hó. A hőmérséklet a térségben jelenleg általában +2 fok körül alakul. A keleti megyékben egyelőre eső esik.

12:10
Továbbra is nagyon erős szél fúj az országban, Bakonycsernyén 70 kilométer/órás, Balatonfüreden 80 kilométer/órás széllökéseket mérünk jelenleg. Tapolcán a 95 kilométer/órát is eléri a legerősebb széllökés, míg a főváros térségében is 65 kilométer/óra körüli értékeket mérünk.

11:50
Szinte már az egész Dunántúlon 3 fok alá hűlt a levegő. A Dunántúl nagy részén havazik, és az Északi középhegység térségében is havas eső, hó hullik. Helyenként már vékony hótakaró borítja a talajt. A délkeleti országrészben is folyamatosan hűl a levegő, már ott is 10 fok alatti értékek uralkodnak.

11:25
Győrben fagypont közelébe hűlt már a levegő. A főváros térségében is jelentősen lehűlt a levegő, a reggeli 10, 11 fok után már 2 foknál is hidegebb van. A Dunántúl nagy részén és a főváros térségében is havazik, csak a délnyugati megyékben hullik havas eső. A Kisalföld térségében többfelé hófúvás lassítja a közlekedést. A keleti országrészben még enyhébb az idő, ott eső esik.

10:50
A Bakonyban egyre nagyobb területet érint a hófúvás, alig csökkent a szél ereje. Pécsett az elmúlt egy órában 6 fokot csökkent a hőmérséklet a viharos szélben. A hidegfront elérte a keleti határszélt.

10:20
171,7 km/órás széllökést regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat kab-hegyi mérőállomásán. Ez új országos szélrekord - erősítette meg a hírt az MTI-nek Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus. A korábbi, 162 km/órás rekordot szintén a Kab-hegyen mérték május 17-én hajnalban. Az 599 méter magas bakonyi hegyen 1990 óta regisztrálják a szélsebességet.
Síkvidéken közel sem volt ekkora szél: míg a Balaton környékén a legnagyobb széllökések 100 km/óra környékén alakultak, a főváros térségében 70-80 km/óra, Szegeden eddig 30-40 km/órás lökés volt a legnagyobb.

A Dunántúli-középhegység 300 méter feletti részein a havazás mellett a hőmérséklet is fagypont alá csökkent, hófúvás tombol a térségben. A Viharsarokba most érkezett meg a hidegfront, ott még 14 fokos enyheség van.

09:35
A Dunántúl északi részén többfelé havazik, a Bakonyban már megmarad a hó. Továbbra is süvít az északnyugati szél, a Balaton környékén a legnagyobb széllökés eléri a 110 km/órát. A tavasz délkelten még tartja magát, Békéscsabán 14 fokot mértek.

09:10
A Bakonyban többfelé havazik, továbbra is viharos a szél. A hidegbetörés most éri el a Tisza vonalát.

08:45
Az elmúlt egy órában a Dunántúl középső részén 5 fokot csökkent a hőmérséklet, miközben helyenként 80-100 km/órás szélrohamok jellemzik az időjárást. Az eső mellett nyugaton helyenként már megjelent a havas eső, hózápor. A szélvihar miatt néhol szünetel az áramszolgáltatás.

08:20
Tapolcán 100 km/órás széllökést mértek. A viharos szelek zónája megérkezett a középső országrészbe is.

08:00
Már a Dunántúl nagy részén süvít a szél. Helyenként 80 km/órát is meghaladó széllökések fordulnak elő. A hidegfrontot záporok kísérik.

07:00
A bécsi medencében már viharosra fokozódott a szél. Magyarországon rendkívül enyhe a hajnal, az Alföldön 12-14 fokot mérnek.

Egy rendkívül erős hidegfront érte el Magyarországot csütörtök reggel. A hideg levegő különösen a légkör alsó 500 méteres rétegében siet előre. A sokfelé 10 fok feletti hajnali enyheséget követően kora délután már csupán fagypont körül alakul a hőmérséklet. A viharos szélben azonban a hőérzet a ténylegesnél is több fokkal alacsonyabb.