Oxfam: 21 ezer halottja van a klímaváltozásnak 2010-ben

Vágólapra másolva!
Összesen 21 ezer ember életét követelték világszerte az éghajlathoz kapcsolódó időjárási katasztrófák az Oxfam segélyszervezet szerint idén január és szeptember között. A halottak száma kétszer annyi az idén, mint 2009-ben volt.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni áradások, az oroszországi erdőtüzek és hőhullámok, valamint a Csendes-óceán szintjének emelkedése, amely Tuvalu szigetét veszélyezti - ezek az idei példák az éghajlat halálos következményekkel járó változásaira az Oxfam nagy-britanniai központú nemzetközi segélyszervezet jelentése szerint.

A 2010-es időjárási katasztrófák sora egybecseng az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) 2007-es jelentésével, amely súlyos hőhullámokat, erdőtüzeket, áradásokat és a tengerszint emelkedését vetítette előre.

Az Oxfam szerint a pakisztáni áradások miatt az ország területének ötöde került víz alá, kétezren haltak meg. A nyári katasztrófa 20 millió pakisztáni életét érintette, otthonok semmisültek meg, járványok törtek ki. Utak váltak járhatatlanná, odalett a termés, a károkat összességében 9,7 milliárd dollárra becsülték.

Oroszországban a hőmérséklet 14 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot júliusban és augusztusban, Moszkvában kétszeresére, hétszázra emelkedett a napi halálozási ráta - mutatott rá a szervezet. A mintegy 26 ezer erdőtűz elpusztította a termés negyedét.

A Csendes-óceánban fekvő Tuvalun évente 5-6 milliméterrel emelkedik a vízszint, így a szigeten egyre nehezebb a gabonatermelés, mert a sós víz behatol a termőföldekre. Ebből adódóan a helyiek importárura szorulnak a túlélés érdekében. Az Oxfam klímakatasztrófákról szóló jelentését az ENSZ cancúni klímaváltozási konferenciája kapcsán ismertette.