Viharos széllel érkezik az újabb lehűlés - fokozott a kihűlés veszélye

Vágólapra másolva!
Hétfőn újabb hidegfront érkezik, mögötte elsősorban a Dunántúlon és a főváros térségében fokozódik viharossá a légmozgás. A jobbára fagypont alatt alakuló hőmérsékletek és a nagy szél miatt a ténylegesnél jóval hidegebbnek lesz érezhető a levegő.
Vágólapra másolva!

A Német-Lengyel-síkság irányából légörvény halad át a Kárpát-medencén, vasárnap estétől egyre inkább ennek ún. hátoldali áramlási rendszere határozza a meg az időjárást. Ezt az időjárási helyzetet az jellemzi, hogy az északra, északnyugatra felhalmozódott hideg légtömeg folyamatosan áramlik a magasban az ország fölé. Hatására holnap a mainál mintegy 3-5 fokkal alacsonyabban, -4 és +1 fok között alakul a délutáni hőmérséklet.

Ezzel párhuzamosan hétfőn elsősorban a Dunántúlon, a főváros térségében és a középső megyékben egyre többfelé fokozódik viharossá a légmozgás. A fagypont alatti hőmérsékletek a viharos szélben a ténylegesnél nagyjából 10 fokkal tűnnek majd hidegebbnek, tehát úgy érzékeljük, mintha -10, -15 fokos hideg lenne.

Ezek a körülmények az egészséges emberi test hőháztartását is jelentősen befolyásolják, nagy lesz a kihűlés veszélye. Elsősorban a hajléktalanok, a tartósan az utcán tartózkodók lesznek veszélyben, mert nem megfelelő öltözetben akár 1 óra alatt is bekövetkezhet a kihűlés.

A következő néhány napban folytatódik a szeles, egyre hidegebb téli időjárás, időnként kisebb havazás is kialakul.