Kemény éjszakai fagyok várhatók

Vágólapra másolva!
Erős északnyugati széllel, hideg sarkvidéki eredetű levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe. Kemény éjszakai fagyok várhatók és napközben is sokfelé fagypont alatt marad a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

A kontinens középső és keleti tájain alacsony nyomású képződmények alakítják az időjárást. A Brit-szigetek térségében és a kontinens nyugati tájai felett egy nagy kiterjedésű magas nyomású rendszer helyezkedik el, melynek előoldalán erős északnyugati áramlással hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medence térségét.

Az előttünk álló napokban éjszakánként kemény fagyokra lehet számítani. Már kedden hajnalban is lesznek olyan területek az ország északi részén, ahol -10 fok alá hűl a levegő, és már napközben is hideg lesz az idő, hazánkban szinte mindenhol fagypont alatt marad a hőmérséklet. Szerdán hajnalban a hóval borított, szélcsendes északkeleti tájakon a -15 fokot is megközelíti a hőmérséklet, és napközben is marad a fagyos idő. A csütörtök és péntek reggel is kemény fagyokat tartogat, az északi megyékben sokfelé hűl -10 fok alá a levegő, és helyenként -15 foknál is hidegebb lehet. Napközben is fagyos lesz az idő, a hőmérséklet csúcsértéke -2, -7 fok körül alakul.

A hétvégén is jéghideg éjszakákra kell készülni, ám a jelenlegi számítások szerint vasárnap napközben délies áramlással már melegebb levegő áramlik majd hazánk fölé. Ennek következtében enyhülnek az éjszakai fagyok és a nappalok sem lesz már fagyosak.