Az enyhülő időben romlik a koncentráció - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Vasárnap a felsőbb légrétegekben melegedés kezdődik, amit főként a melegfrontra érzékenyek szervezetére lesz hatással. A jövő hét elején további enyhülés várható, érdemes az átlagosnál többet pihenni, ugyanis sokaknál alvászavar, koncentrációs problémák léphetnek majd fel.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap gyenge melegfronti hatásra kell számítani. Nőnek majd a keringési, valamint vérnyomásproblémák, illetve többek esetében alvászavar jelentkezhet. Ez sokaknál kimerültséget, türelmetlenséget okoz. Akik tehetik, próbáljanak többet pihenni, vagy korábban feküdjenek le aludni. Ugyan számottevő csapadékra nem kell számítani, az utak sokfelé lehetnek még csúszósak az előző napi havazás miatt.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napokban értékük számottevően nem változik.

Hétfőn erősödik a meleg fronthatás és pár fokkal emelkedik majd a hőmérséklet. Sokaknál nő a reakcióidő és a koncentrációs készség, ami különösen az utakon jelenthet veszélyt. A gyors felmelegedés nem kedvez az érrendszeri megbetegedéseknek sem, ezért az érintettek kerüljék a terhelést. Szórványosan lehet számítani havazásra, havasesőre.

Kedden tovább folytatódik az enyhülés. Kettős fronthatásra kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérsékletek már többnyire fagypont fölött alakulnak. Többfelé várható gyenge eső, az ország északi részében akár ónos eső is. Ezeken a helyeken érdemes több időt szánni a közlekedésre, akár autóval, akár gyalogosan.